12:50 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
128 0 0

Ambasadorii UE și SUA au criticat hotărârile de azi ale Parlamentului prin care i s-a retras mandatul Domnicăi Manole de judecător al Curții Constituționale și a fost numit un alt magistrat la Înalta Curtea.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Ambasada SUA în Republica Moldova a anunțat că ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu presedintele Maia Sandu. Misiunea diplomatică a calificat „neconstituțională” lipsirea de mandat a judecătorului CCM Domnica Manole, iar numirea lui Boris Lupașco a fost numită „nelegitimă”.

„Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu președintele Maia Sandu pentru a discuta despre amenințările recente la adresa Curții Constituționale și tentativa neconstituțională de a submina Curtea Constituțională prin înlăturarea judecătoarei Domnica Manole și numirea unui înlocuitor ilegitim”.

Ambasada SUA susține că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este „lipsă de respect pentru separarea puterilor” și „un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”. 

Și ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko a criticat hotărârile de astăzi ale Parlamentului.

„Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a schimba componența Curții, reprezintă un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”, a scris ambasadorul pe pagina sa de Facebook.

Unii experți consideră că situația poate necesita arbitrajul structurilor juridice internaționale.

Potrivit analistului politic Igor Volnițchi, ultimele declarații ale parlamentarilor moldoveni arată, fără îndoială, o nouă rundă de luptă politică între cele două grupuri de putere din Moldova.

"Cei care au votat pentru această declarație a Parlamentului nu ascund că nu intenționează să renunțe la luptă. Și punctul lor de vedere este de înțeles: este ilogică desființarea legislativului, unde s-a format o majoritate parlamentară clară. Mai ales luând în considerare criza gravă în care se află astăzi Moldova", - spune Volnițchi.

La rândul său, fostul deputat, politologul Valentin Krîlov consideră că atât Curtea Constituțională, cât și puterea legislativă a țării depășesc astăzi cadrul legal.

„Din punctul meu de vedere, în această situație ar fi corect ca Parlamentul să solicite oficial sprijin juridic internațional Comisiei de la Veneția și Consiliului Europei. Este de dorit ca acest lucru să se facă cu o majoritate calificată „50 + 1”. În același timp, trebuie să avertizeze președintele că organul legislativ își asumă responsabilitatea de a nu lua măsuri pentru implementarea deciziei Curții Constituționale până când nu vor fi primite răspunsuri oficiale de la Comisie și Consiliu", spune politologul.

Krîlov consideră că Curtea Constituțională a fost prima care a părăsit cadrul juridic al republicii, al cărui verdict cu privire la legalitatea dizolvării parlamentului „nu corespundea cu exactitate literei și spiritului Constituției Moldovei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

PAS a contestat la Curtea Constituțională hotărârile de astăzi ale Parlamentului
Tagurile:
Curtea Constituţională, Parlament, UE, SUA, ambasadori

Știrile Zilei