11:57 18 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
107210

Hotărârile cu referire la Curtea Constituțională, adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova, au fost suspendate.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Hotărârea Parlamentului privind anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Înalte Curți a fost suspendată, informează Curtea Constituțională. Totodată, a fost suspendată hotărârea de numire a unui nou judecător la CC. 

„Astăzi, 23 aprilie 2021, Președintele ad-interim al Curții Constituționale a admis, în baza articolelor 71 alineatele (2) și (4) din Codul jurisdicției constituționale și 251 alin. (2) și (4) din Legea cu privire la Curtea Constituțională,  cererea de suspendare a acțiunii Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, depusă de domnul Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, este precizat în informarea de presă transmisă de Curtea Constituțională.

Amintim, cu 54 de voturi pentru, Parlamentul a adoptat astăzi, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței plenare. Ulterior, aleșii poporului au votat anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională. După o pauză de 15 minute, deputații au revenit în sala de ședințe și au votat pentru numirea unui nou judecător la CC. Este vorba de Boris Lupașco și, după procedura de vot, el a depus jurământul. După ce a fost prezentată candidatura lui Boris Lupașco, deputatul Adrian Candu l-a întrebat pe acesta dacă nu i se pare numirea sa un abuz și dacă nu își asumă o chestiune problematică.

În replică, Lupașco a răspuns: „Eu nu pot da apreciere acțiunilor și declarațiilor dumneavoastră ca parlamentari astăzi, dacă voi fi numit, dacă voi fi acceptat sigur că o să urmez buchia Constituției”, a declarat Boris Lupașco. Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați. Între timp, în fața Curții Constituționale s-au adunat mai multe persoane, îndemnate de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care protestează împotriva acțiunilor deputaților. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

PAS a contestat la Curtea Constituțională hotărârile de astăzi ale Parlamentului

Știrile Zilei