19:05 14 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.50
  • USD17.70
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
92 0 0

Curtea Constituțională va examina constituționalitatea retragerii Domnicăi Manole din funcția de judecător al CCM, dar și hotărârea deputaților privind numirea unui alt judecător - Boris Lupașcu. 

CHIȘINĂU, 26 apr - Sputnik. Marți, 27 aprilie, magistrații Înaltei Curți se vor întruni în ședință pentru a examina constituționalitatea a două decizii luate vineri de către deputații Parlamentului.

Este vorba despre hotărârea Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și a hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Astfel, marți, la ora 09:00, magistrații vor analiza retragerea Domnicăi Manole din funcția de judecător al CCM și decizia de numirea a unui nou judecător, Boris Lupașcu. 

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier. 

La scurt timp, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, iar ulterior au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Parlament, decizie, Curtea Constituțională, judecător

Știrile Zilei