18:18 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
68 0 0

Șeful statului Maia Sandu a avut astăzi o discuție la telefon cu președintele Parlamentului European David Sassoli.

CHIȘINĂU, 26 apr - Sputnik. Șeful statului a scris pe pagina sa de Facebook că a vorbit cu președintele Parlamentului European David Sassoli despre ultimele evoluții politice și „acțiunile unor deputați de subminare a ordinii constituționale din Republica Moldova”.

„Domnul Sassoli și-a exprimat convingerea că independența Curții Constituționale trebuie respectată de toate forțele politice. Domnul Sassoli ne-a asigurat de sprijinul continuu al Parlamentului European pentru agenda de reforme și parcursul democratic al țării noastre”, a precizat Maia Sandu.

Mâine, Curtea Constituțională va examina constituționalitatea retragerii mandatului judecătorului CCM Domnica Manole, dar și hotărârea deputaților privind numirea unui alt judecător - Boris Lupașcu. 

Precizăm că 54 de deputați au adoptat vineri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Deputatul PSRM Vasile Bolea, care a citit în plen textul declarației, consideră că Înalta Curte și-a încălcat propria jurisprudență, când a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Și asta pentru că în Legislativ există o majoritate gata să sprijine un candidat la funcția de premier. 

La scurt timp, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, iar ulterior au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Parlamentul European, discuție telefonică, Maia Sandu

Știrile Zilei