14:12 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
32 0 0

Parlamentul European a adoptat acordul cu 660 de voturi pentru, cinci deputați s-au pronunțat împotrivă.

CHIȘINĂU, 28 apr – Sputnik. Parlamentul European a votat pentru aprobarea acordului care stabilește cadrul viitoarelor relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, după ieșirea acesteia din UE. Parlamentul a informat despre aceasta într-un comunicat.

Brexit
© AP Photo / Francisco Seco

Votul a avut loc marți, în regim online, iar rezultatele au fost anunțate miercuri dimineață.

Pentru decizia de aprobare au votat 660 de europarlamentari, cinci au fost  împotrivă și 32 s-au abținut. Totodată, a fost votată și Rezoluția care prezintă evaluarea și așteptările Parlamentului cu privire la acord -  578 de voturi pentru, 51 împotrivă și 68 abțineri.

Negociatorii UE și ai Regatului Unit au convenit pe 24 decembrie 2020 asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare dintre UE și Regatul Unit.

”Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021”, precizează PE.

Pentru ca documentul să intre în vigoare, acesta trebuie să fie agreat de țările UE.

O greșeală istorică

© Sputnik / Алексей Никольский
În rezoluția pregătită de Grupul de coordonare pentru Regatul Unit și de Conferința președinților, este menționat că Acordul limitează consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din UE, considerată o „greșeală istorică” deoarece nicio țară terță nu poate beneficia de aceleași avantaje ca un membru al UE.

Eurodeputații consideră stabilirea de contingente și tarife la cota zero un aspect pozitiv al acordului comercial UE și Regatul Unit. Garanțiile privind normele de concurență loială ar putea servi drept model pentru viitoarele acorduri comerciale, adaugă deputații.

Totodată, europarlamentarii regretă faptul că Regatul Unit nu a dorit ca acordul să se extindă la politicile externe, de securitate și de dezvoltare și nu a dorit să participe la programul Erasmus+.

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană pe data de 31 ianuarie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Marea Britanie: Mitingul „Unite for Freedom” la Londra al scepticilor COVID
Tagurile:
Uniunea Europeană, Marea Britanie, Brexit

Știrile Zilei