20:53 20 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
120 0 0

Data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită, dar subiectul legat de cheltuielile pentru organizarea scrutinului rămâne mărul discordiei între PSRM și PAS.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Deputații socialiști susțin că în bugetul de stat pentru anul 2021 nu sunt prevăzuți bani pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar Guvernul interimar şi Parlamentul dizolvat nu ar mai avea dreptul să facă modificare la legea bugetului de stat. Asta a precizat deputatul PSRM, Grigore Novac, în cadrul unei emisiuni televizate.

"Guvernul este în demisie, Parlamentul este dizolvat, cine va face modificări la buget ca să aloce bani pentru alegeri? Guvernul în demisie nu are dreptul să facă astfel de alocări. Guvernul poate identifica bani prin redistribuirea de la alte cheltuieli, dar modificări la buget acum nu poate face nici Guvernul, nici Parlamentul. Astea nu-s invenţii ale noastre, este lege şi ea trebuie respectată”, a spus Grigore Novac. 

De cealaltă parte, deputaţii PAS susțin că în buget pot fi găsiți bani pentru alegeri. 

"Aceste 120 de milioane de lei nu reprezintă o problemă, Guvernul este obligat să găsească bani. Banii pot fi alocaţi din Fondul de rezervă. Suma nu este atât de mare, putem lua 50 de milioane de la reparaţiile FISC-ului, să luăm bani de la Arena Chişinău. Alegerile sunt o problemă de importanţă naţională”, a spus deputatul PAS Virgil Pîslariuc. 

Legislatorul nu a explicat însă care este procedura prin care vor fi redistribuiți banii în buget, în condițiile în care Guvernul nu are competențe depline, iar Parlamentul este dizolvat. 

Precizăm că Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021, iar Guvernul urmează să decidă câți bani vor fi alocați pentru organizarea scrutinului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Reacția PAS după ce Dodon a cerut demisia lui Sandu și alegeri prezidențiale anticipate
Un nou guvern sau alegeri parlamentare anticipate - Ce spune Voronin
Tagurile:
scrutin prezidenţial, scrutin electoral, scrutin parlamentar, scrutin, alegeri

Știrile Zilei