01:03 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)
417 0 0

Decretul Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului poate fi contestat la Curtea Constituțională, însă autorii sesizării trebuie să fie pregătiți că nu vor avea câștig de cauză. Asta susține expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a fost întrebat în cadrul studioului Sputnik Moldova dacă actuala majoritate parlamentară ar putea contesta la Curtea Constituțională decretul Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului. 

"Orice hotărâre poate fi contestată la Curtea Constituțională și orice decret al președintelui țării poate fi contestat la Înalta Curte, dar în circumstanțele create, când CC a eliberat la 15 aprilie 2021 acel aviz prin care s-a constat că s-au întrunit circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și ulterior tu contești un decret al președintelui, care a avut la bază acest aviz, este o totală neglijență din partea acelor actori politici dacă vor încerca să conteste la CC sau vor încerca din nou să adopte o stare de urgență. Chiar dacă vor contesta, vor prelungi viața acestui Parlament poate cu o zi sau două, dar odată ce CC are jurisprudență la acest capitol, nu vor reuși ca această sesizare să fie înregistrată la Cancelarie, ci va fi suspendată și nu va trece testul de admisibilitate, iar magistrații o pot respinge", a declarat Teodor Cârnaț. 

Precizăm că Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021. Acum urmează să fie identificați banii pentru organizarea scrutinului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)

Tematic

Cum a comentat Dodon declanșarea anticipatelor de către Sandu
Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate
Tagurile:
curtea constitutionala, decret prezidențial, decret

Știrile Zilei