21:18 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)
7311

Specialistul în domeniul dreptului a explicat din ce motive juridice a apărut în Moldova criza politică ce durează deja de mai bine de patru luni.

CHIȘINĂU, 30 apr – Sputnik. Alegerile parlamentare în Moldova urmează să aibă loc pe 11 iulie. Acest lucru a fost anunțat miercuri de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing.

”Data alegerilor este 11 iulie 2021”, a spus Sandu. Înainte de aceasta, președintele Moldovei a anunțat că a semnat decretul cu privire la dizolvarea parlamentului.

De ce totuși puterea de vârf din țară s-a pomenit într-un astfel de impas, care durează deja câteva luni la rând? Expertul în domeniul dreptului Teodor Cîrnaț a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik Moldova.

"Am urmărit un fel de "battle" între președinte și Parlamentul țării. Acest lucru s-a întâmplat deoarece în această bătălie politică respectarea Constituției Moldovei ar fi trebuit să fie primordială. Parlamentul, revocând un judecător al Curții Constituționale, probabil că a procedat așa deoarece președintele nu a aprobat, pe 11 februarie, candidatul la funcția de prim-ministru desemnat de coaliție”, a declarat juristul.

Potrivit expertului, după înaintarea lui Vladimir Golovatiuc în funcția de șef al Cabinetului de Miniștri și neconfirmarea candidaturii sale, deputații au pornit pe o cale periculoasă și interzisă, ei înșiși au trecut linia interzisă și s-au jucat cu textul Constituției, ceea ce a dus la o clarificare a relațiilor la nivelul Curții Constituționale.

"Curtea Constituțională a avut atât de mult de lucru în această perioadă deoarece în niciun stat nu ar trebui să aibă loc astfel de lupte între președinte și organul legislativ suprem", a precizat interlocutorul.

Situația controversată în privința judecătorilor Curții Constituționale, potrivit lui Cîrnaț, a apărut în această perioadă de criză tocmai pentru că atât șeful statului, cât și parlamentarii și-au permis să interpreteze liber textul și dispozițiile Legii Supreme a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)

Tematic

Expert: Poate sau nu fi contestat decretul Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului
Socialiștii au venit cu o reacție după decizia CC de anulare a stării de urgență
Tagurile:
criză, Curtea Constituțională, Parlament, Sandu

Știrile Zilei