02:37 17 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.72
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
151 0 0

Parlamentul a fost dizolvat în data de 28 aprilie, iar deputații încă stau în fotoliile de parlamentari. Aceștia continuă să primească și salarii, însă atribuțiile lor sunt limitate. Juristul Pavel Midrigan a explicat ce împuterniciri au aleșii poporului.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Pavel Midrigan a precizat pentru Sputnik Moldova că după dizolvarea Parlamentului, deputații nu pleacă imediat din fotoliile de parlamentari.

"Un Parlament este în funcție până se alege un alt Parlament, dar trebuie de precizat că numai după ce CEC prezintă rezultatele alegerilor, iar CC validează mandatele, eliberează legitimațiile, intră în funcție noul Legislativ. Toți deputații au rămas în funcțiile lor, primesc salarii, stau în birouri și așteaptă rezultatele alegerilor. Așa este procedura și în cazul președintelui țării", a declarat Pavel Midrigan. 

Până atunci, actualii deputați au atribuții limitate. Printre altele, nu pot modifica, adopta sau abroga legile organice care reglementează sistemul electoral, organizarea și desfășurarea referendumului, funcționarea Parlamentului, Guvernului, Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, dar și a instanțelor de judecată. La fel, nu pot lua nici decizii cu privire la regimul stării de urgență, de asediu și de război și nu poate adopta legi care vizează infracțiunile, pedepsele și regimul executării acestora, dar și acordarea amnistiei și grațierii. Totuși, se fac și unele excepții, susține juristul.

"Dacă apar chestiuni necesare și cu atât mai mult urgente, Parlamentul dat are toate împuternicirile de a adopta legi și hotărâri. Faptul că ei se auto-limitează, este o practică și la nivel internațional, însă dacă se întâmplă ceva extraordinar: război, cutremur de pământ, inundații, trebuie măsuri urgente și este doar competența Parlamentului", a spus Pavel Midrigan.

În același timp, juristul mai spune că deputații care intenționează să participe în alegerile parlamentare, trebuie să-ți suspende activitatea de parlamentar.

"Codul Electoral include o listă de persoane cu funcții publice și demnitate publică care nu au dreptul să participe în campanie electorală, inclusiv primarii, însă dacă vor să candideze trebuie să-și suspende activitatea sau să se ducă în concediu, dar corect ar fi să-și suspende activitatea. Nu se referă aceste prevederi la președintele statului și președintele Parlamentului", a precizat Midrigan.

Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit că în data de 11 iulie vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea scrutinului. În acest sens, au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 mii de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Un deputat din Parlament ar putea rămâne fără avere - iată de ce
Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie
Tagurile:
Parlament, salarii, deputați

Știrile Zilei