01:37 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
74 0 0

Fostul premier Ion Chicu a comentat majorările prețurilor carburanților care se țin lanț încă de la începutul anului 2021. Potrivit lui, atât ANRE, cât și petroliștii trebuie să vină cu explicații, altfel se crează impresia că la mijloc este o înțelegere de cartel.

CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik. Fostul premier Ion Chicu este de părere că cetățenii trebuie să primească explicații atunci când sunt majorate prețurile la carburanți.

În caz contrar, societatea rămâne nedumerită. Despre aceasta, Chicu a vorbit în cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la radio Sputnik Moldova. 

"Oamenii au nevoie de informare de unde și cum cresc prețurile. Nici ANRE și nici operatorii nu vin cu suficiente informații. ANRE trebuie să fie mai deschis, să ne explice clar de ce se întâmplă anumite lucruri. Eu nu cred că pentru a oferi societății informații, ai nevoie de prea multe competențe. Dacă am avea informații, nu ne-am face propriile presupuneri. Probabil sunt înțelegeri de cartel. Operatorii, la fel, trebuie să informeze societatea, să vină cu argumente atunci când vor să majoreze sau să scadă prețul. Nu este transparență și de asta apar suspiciunile în societate", a declarat Ion Chicu.

Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial în data de 14 mai. Astfel, ANRE va reveni la formula de până la 2018, când la fiecare două săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți. În decurs de o lună, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va elabora și va aproba Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți. La fel, în noul document vor fi stabilite și amenzi pentru operatorii care vor majora prețurile nejustificat.

"Companiile petroliere s-ar putea alege cu amenzi mari, dar trebuie foarte bine argumentate. Nu trebuie să fie acțiuni politice, ci trebuie temei, altfel riști să fii atacat în instanță și costurile statului sunt mai mari decât valoarea amenzilor. Ori noi ca stat, riscăm să rămânem fără investiții și nu vom ieși din impasul economic", a spus Chicu. 

Precizăm că în timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scade în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil. Expertul economic Roman Chircă a declarat că în perioada următoare există premise că prețurile la carburanți să crească din nou, însă odată cu implementarea de către ANRE a noii metodologii de plafonare a prețurilor, tendințele de pe piața petrolieră ar putea să se stabilizeze  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Emisiunea ”Logica Puterii” cu Tatiana Cebotari. Invitat: Ion Chicu
Ciocoi repetă greșeala fatală a lui Chicu, pentru care a plătit atât de scump Dodon
Tagurile:
premier, prețuri carburanți, carburanți

Știrile Zilei