11:08 25 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.49
  • USD17.99
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
15020

Comitetul consultativ independent anticorupție a fost lansat de președintele Maia Sandu. Cine sunt donatorii

CHIȘINĂU, 7 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lasnat astăzi Comitetul consultativ independent anticorupție. În cadrul unui briefing de presă, șeful statului a declarat că problema corupției în Republica Moldova este una extrem de gravă, iar unele cazuri de corupție sunt cunoscute la nivel internațional. Potrivit Maiei Sandu, acet grup este constituit printr-un decret al președintelui Republicii Moldova.

„Aici se încheie interacțiunea între această instituție (Președiinția Republicii Moldova - n.n.) și Comitetul consultativ intependent anticorupție. Acest comitet va decide care sunt subiectele pe care le cercetează. Va pregăti rapoartele, le va prezenta, este liber să cerceteze orice suspiciune de corupție indiferent la cine se referă”, a declarat Maia Sandu. 

Președintele Comitetului, James Wasserstrom, a declarat că principala activitate a Comitetului ține de analiza de management al instituțiilor statale de combatere a corupției.

„Vrem să aflăm răspunsul la întrebarea de ce instituțiile statului moldovean, de combatere a corupției, nu sunt eficiente în a-și face datoria. Vom prezenta apoi rapoarte și recomandări publice către autoritățile statului”, a spus Wasserstrom.

Republica Moldova este a treia țară în care se deschide o asemenea instituție, după Afganistan și Ucraina. Comitetul este condus de James Wasserstrom - fost angajat al ambasadei SUA în Afganistan, iar copreședinte este jurnalista Alina Radu. Din echipă mai fac parte Drago Cos - fost președinte GRECO, Laura Ștefan - fost angajat al Ministerului Justiției din România, Tamara Razin - a lucrat la Banca Națională a Moldovei, dar și la Fondul Monetar Internațional, și juristul Nadejda Hriptevschi. Activitatea acestui grup va fi susținută financiar de Uniunea Europeană și de către Statele Unite ale Americii, dar și alți potențiali donatori cu care se discută în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
anticorupție, corupție pasivă, acte de corupție, dosare de corupție, lupta anticorupție

Știrile Zilei