03:45 14 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.50
  • USD17.70
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
11510

Ministrul interimar al Justiției a comentat situația cu privire la hotărârea CEC privind numărul secțiilor de votare peste hotare.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Comisia Electorală Centrală este o instituție independentă și orice presiune asupra membrilor acesteia este inadmisibilă. Asta a scris ministrul Justiției al Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, ministrul interimar al justiției spune că a rămas surprins de reacția publicată pe pagina oficială a Guvernului cu privire la hotărârea CEC privind numărul secțiilor de votare peste hotare.

"Mă disociez de această reacție care contravine rolului și esenței Guvernului, mai ales al unui Guvern demisionar cu atribuții de administrare a treburilor curente. Tratez acest mesaj publicat pe pagina oficială a puterii executive ca utilizare a resursului administrativ al statului în acțiuni cu tentă electorală, ca o presiune inadmisibilă asupra CEC, mesajul afectând grav funcționalitatea Executivului și reprezentând un precedent extrem de periculos pentru stat", scrie Nagacevschi.

Ministrul interimar al justiție solicită colegilor săi să nu implice Executivul în acțiuni cu tentă electorală.

"Solicit colegilor să se abțină în a atrage Guvernul demisionar în acțiuni cu tentă electorală și în a utiliza statutul de membru al Guvernului pentru a pune presiune pe organul electoral", mai scrie Nagacevschi.

Ieri, Guvernul a venit cu o reacție despre hotărârea CEC privind numărul secțiilor de votare peste hotare.

Aureliu Ciocoi a precizat că Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, premierul interimar susține că Executivul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare. 

"Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020. Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială", a pus Ciocoi. 

Totodată, premierul interimar a încurajat CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5 mii de buletine de vot, înaintea orei închiderii secțiilor.

Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.

Ieri, reprezentanții mai multor partide politice, alături de simpatizanții lor, au ieșit în stradă și au protestat în fața Comisiei Electorale Centrale.

După care, membrii CEC au revenit la discuții despre numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare. Aceștia nu au ajuns la un numitor comun și urmează să se întâlnească și astăzi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

CEC va decide astăzi câte secții de votare vor fi peste hotare
CEC nu și-a revizuit decizia cu privire la numărul secțiilor de votare peste hotare
Altercații între susținătorii PAS și PPDA la CEC
Tagurile:
Secții de votare, CEC, Nagacevschi

Știrile Zilei