21:32 18 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.07
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.61
Larisa Filip
© Sputnik /

Lucruri neștiute despre munca asistentelor medicale. Iată ce fac în casele pacienților

Radio
Sa primesc un link scurt
424 0 0

Asistentele medicale gătesc și fac curat în casele pacienților bătrâni și imobilizați.

Viața asistenților medicali nu este deloc ușoară. Vin primii la muncă, însă pleacă ultimii. Fac diverse proceduri medicale, amintesc pacienților că trebuie să facă examene medicale repetate sau să-și ia medicația. De asemenea, monitorizează femeile gravide, discută cu tinerii despre planificarea familiei și acordă asistență medicală la domiciliu persoanelor în etate sau imobilizate. Despre soarta asistenților medicali, jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă au discutat în cadrul emisiunii "Sputnik matinal" cu nursele Larisa Filip și Elena Balațel.

"Acordăm asistență medicală la domiciliu. Aici ne așteaptă bătrâni sau bolnavi părăsiți de familie. Le administrăm medicamente, le facem injecții sau pansamente. Deseori, facem curat în casele pacienților sau le gătim. De asemenea, le achităm serviciile de întreținere", a povestit Elena Balațel.

Și munca moașelor este dificilă. Ele trebuie să aibă grijă de sănătatea mamei și fătului. Sunt responsabilități care revendică mult efort și profesionalism.

"În maternitate monitorizezi o gravidă până naște. Iar după naștere o ajutăm să-și revină emoțional, să-și alimenteze și să-și îngrijească bebelușul.  În domeniul medicinii primare, trebuie să prevenim o sarcină nedorită, să monitorizăm sănătatea unei gravide, să monitorizăm sarcina. Insistăm ca o femeie gravidă să ducă un mod de viață sănătos, să se alimenteze sănătos. Membrilor familiei le explicăm cum să contribuie la nașterea unui copil sănătos", a menționat Larisa Filip.

Cum sunt tratate asistentele medicale în societatea noastră și cu ce obstacole se confruntă zi de zi, aflați din interviul audio atașat.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este marcată, în fiecare an, în data de 12 mai.

Autor: Maria Dimineț

 

 

 

 

 

 

Tematic

Silvia Radu nu-i iartă pe medici: După capul lui Moldovanu, astăzi a mai retezat unul
Important pentru medici. Ce să faci dacă ai fost agresat de un pacient sau rudele acestuia
Ce trebuie să faci dacă mai mulți medici ți-au pus diagnoze diferite
Tagurile:
asistență medicală la domiciliu, asistente medicale, asistență medicală, pacienți, Larisa Filip, Elena Balațel


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei