22:08 19 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Constantin Spînu
© Sputnik / Osmatesco

Părinții care nu-și vaccinează copiii trebuie să cunoască asta: Boala este fatală

Radio
Sa primesc un link scurt
14741

La ce riscuri sunt expuși copiii nevaccinați împotriva rujeolei!

Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune în popor, este o boală extrem de contagioasă și periculoasă. Specialiștii fac apel către părinți să dea dovadă de responsabilitate și să-și vaccineze copiii, dacă nu vor să le pună viața în pericol.

Potrivit profesorului universitar Constantin Spânu, reprezentant al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, boala poate da complicatii grave.

Astfel, dacă unii pacienți pot scăpa doar cu o pneumonie, miocardită sau pericardită, alții pot ajunge până la meningită, encefalita, orbire sau chiar deces.

„Consecințele rujeolei sunt grave. La unii pacienți este afectat sistemul nervos central, la nivel de encefalite, mini-encefalite, care în urma unor combinații cu infecțiile bacteriene pot duce chiar la cazuri letale, adică deces", spune profesorul universitar Constantin Spînu.
În cazul bebelușilor și copiilor mici, există un risc mare de deces, din cauza complicațiilor pulmonare severe, spun specialiștii, potrivit cărora, consecințele rujeolei nici nu pot fi comparate cu acea stare de febră pe care o provoacă vaccinul împotriva rujeolei și care, de obicei, îi sperie pe părinți.

„De obicei, vaccinul dă o stare febrilă de 3-4 zile. Nu putem compara această stare cu acele complicații pe care le dă însăși boala", adaugă doctorul habilitat în științe medicale și reprezentantul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Constantin Spînu.

Cert este că iresponsabilitatea unor părinți ne costă pe fiecare dintre noi. Și asta, deoarece tratamentul rujeolei poate ajunge până la 7000 de lei, iar banii sunt asigurați de către stat.

„Pe lângă faptul că își pun viața copilului în pericol, încăpățânarea unor părinți costă. Un vaccin costă 46 de lei, iar în cazul complicațiilor rujeolei, tratamentul se ridică între 2000 de lei și 7000 de lei, în funcție de gravitate. Iar aceste tratamente se achită din banii publici. Ne întrebăm de ce suntem săraci. Iată de ce suntem săraci. Acești bani pot fi repartizați acolo unde este necesar", conchide Constantin Spînu.

Autoritățile au instituit cod portocaliu de rujeolă, după ce 105 copii din mai multe raioane ale țării au contractat boala în decursul lunii august. Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cea mai gravă situație este în raionul Ceadîr-Lunga, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăviri.

Rrata de vaccinare împotriva infecției este de doar 87 la sută, adică cu 8% mai puțin decât norma stabilită de instituțiile internaționale.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

Într-un raion din Moldova ar putea fi anunțat cod roșu de îmbolnăvire cu rujeola
În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola
Rujeola lovește Moldova: 46 de cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate
Autoritățile avertizează: Rujeola poate scăpa de sub control
Autoritățile sunt în alertă. Rujeola se răspândește extrem de rapid în Moldova
Tagurile:
pericol de epidemie, cod portocaliu de rujeola, infectie, boala, rujeolă, epidemie, Constantin Spînu, Silvia Zavadovschi


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei