03:20 30 Octombrie 2020
În direct
  • EUR19.94
  • USD17.04
  • RUB0.21
  • RON4.09
  • UAH0.60

Vitalie Gorincioi: Dorim să livrăm fructe rușilor fără intermediari

Radio
Sa primesc un link scurt
Forumul Economic Moldo-Rus: Știri de ultimă oră (71)
182 0 0

Opinie: Oamenii de afaceri ruși vor să cumpere fructe direct de la fermieri.

Vitalie Gorincioi: Dorim să livrăm fructe rușilor fără intermediari

Doar 12 întreprinderi din cadrul Asociației Producătorilor și Exportatorilor "Moldova Fruct" pot exporta fructe în Federația Rusă.

Alte 185 de întreprinderi sunt nevoite să apeleze la companii intermediare. Această situație descurajează producătorii autohtoni. Declarația a fost făcută de Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor "Moldova Fruct", pentru Radio Sputnik Moldova, la Forumul Economic Moldo-Rus.

"Oamenii de afaceri ruși vor să cumpere fructele direct de la producători. Dar acest lucru nu este posibil, chiar dacă avem fermieri care recoltează cantități mari de fructe. Produsele noastre ajung în Rusia prin intermediul a trei-patru companii. Această situație dezavantajează atât producătorii, cât și cumpărătorii", a explicat Vitalie Gorincioi.

Asociației Producătorilor și Exportatorilor "Moldova Fruct" speră că autoritățile din Federația Rusă și Republica Moldova vor identifica soluții pentru facilitarea exportului de fructe pe piața rusă.

"Vrem să fie anulate tarifele impuse în 2014 pentru exportul fructelor. De exemplu, pentru un kilogram de mere achităm adițional 1 leu 60 de bani. Mai sunt și cheltuieli de logistică, TVA și, în final, crește costul producției", a precizat Vitalie Gorincioi.

Despre solicitările exportatorilor de fructe, exprimate în cadrul Forumului Moldo-Rus, aflați din interviul atașat.

Autor: Maria Dimineț

Тема:
Forumul Economic Moldo-Rus: Știri de ultimă oră (71)

Tematic

Prima dată în Moldova: Studioul radio mobil Sputnik la Forumul Economic Moldo-Rus
Expert proeuropean: Iată de ce Guvernul a absentat de la Forumul Economic Moldo-Rus
Opinie: Forumul Economic Moldo-Rus, un prim pas spre restabilirea relațiilor moldo-ruse
Tagurile:
consumatori ruși, forumul economic moldo-rus, exportul fructelor și legumelor în Rusia, embargou, Vitalie Gorincioi, Moldova

Știrile Zilei