16:55 20 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.40
  • USD18.20
  • RUB0.28
  • RON4.31
  • UAH0.69
Mașini parcate, imagine de arhivă

Primăria Capitalei pregătește o nouă strategie cu privire la parcări

© Sputnik / Miroslav Rotari
Atitudini
Sa primesc un link scurt
324 0 0

Oleg Caraman: Ne-am luat angajamentul ca, în scurt timp, să prezentăm o strategie cu privire la construcția parcărilor cu plată, în primul rând, în zona centrală a orașului Chișinău

Orașul Chișinău arată ca o parcare imensă. Mașinile stau aiurea pe trotuare, străzi și în curțile blocurilor. Copiii și adulții merg pe carosabil, printre autoturisme. În același timp, ambulanțele și mașinile de pompieri rămân, deseori, blocate în trafic din cauza acestei debandade. De două decenii, autoritățile municipale promit să întreprindă măsuri, însă lucrurile rămân neschimbate. Parcări suficiente nu există, iar șoferii parchează cum le convine, punând în pericol viața altor persoane. Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ATITUDINI, cu Oleg Caraman, șeful-adjunct al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicații, expertul în urbanism Victor Chironda și șeful Secției Juridice a Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu.

"Suntem în situația când numărul autoturismelor este prea mare, iar infrastructura existentă nu prevede locuri de parcare. Acestea urmează a fi amenajate, acolo unde există posibilități. Ne-am luat angajamentul ca, în scurt timp, să prezentăm o strategie cu privire la construcția parcărilor cu plată, în primul rând, în zona centrală a orașului și,  ulterior,  în cartierele de la periferii. De asemenea, discutăm despre crearea unei direcții în cadrul unei întreprinderi municipale, care va gestiona spațiile de parcare", a explicat Oleg Caraman.

Parcările vor soluționa doar parțial problema ambuteiajelor din oraș, consideră expetul în urbanism Victor Chironda. În opinia acestuia, oamenii trebuie încurajați să renunțe la mașinile personale și să meargă mai mult pe jos sau cu bicicleta.

”Pentru început însă, autoritățile trebuie să le ofere posibilitatea oamenilor  să se deplaseze ușor. Aceasta înseamnă acces la trasnport public sigur și confortabil, care respectă orarul de circulație. De asemenea, trebuie să existe o structură pietonală accesibilă, ca oamenii să poată merge pe jos", a opinat Victor Chironda.

Detalii aflați din emisiunea "ATITUDINI".

Autor: Maria Dimineț

Tematic

Primăria Capitalei: Mai multe locuri de parcare în aproprierea cimitirului „Sfântul Lazăr"
Ambuteiaje infernale în Capitală: Deja este mai ușor să mergi pe jos – Video
Ambuteiaje kilometrice în Capitală: Iată care este cauza - Video
Fără ambuteiaje în punctul de legătură a sectoarelor Centru și Botanica ale Capitalei
Tagurile:
parcări în Capitală, ambuteiaje în Chișinău, parcări cu plată, trotuare, Veaceslav Sârbu, Oleg Caraman, Victor Chironda, Moldova


Știrile Zilei