06:52 07 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD18.64
  • RUB0.24
  • RON4.17
  • UAH0.68

Ministerul Finanțelor: Se vor majora sau nu salariile profesorilor

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
95320

Potrivit unui proiect aprobat de Executiv, începând cu 1 septembrie 2018, profesorii vor primi salarii mai mari cu 8% . Însă cadrele didactice sunt nemulțumite de această majorare infimă și au lansat o petiție prin intermediul căreia cer de la autorități mărirea cu 50% a salariilor profesorilor și dublarea salariilor personalului auxiliar.

Ministerul Finanțelor: Se vor majora sau nu salariile profesorilor

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, în acest an, pentru majorarea salariilor cadrelor didactice în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de aproximativ 170 de milioane de lei.

"Educația este una dintre prioritățile majore ale Guvernului. Bineînțeles că sunt planificate bugetele pentru perioadele respective reieșind din cadrul de resurse disponibile și prioritățile existente. Această majorare de 8% se calculează ca un raport dintre un salariu mediu repartizat pentru cadrele didactice în trimestru IV al anului precedent și salariul mediu pe economie prognozat pentru anul viitor. Nivelul salariului mediu ale cadrelor didactice este calculat de Biroul Național de Statistică", a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanțelor.

Ion Chicu subliniază că, orice majorare a salariului sau cheltuială publică, trebuie să fie acoperită cu resurse disponibile, iar sursă mai bună de generare a acestor venituri decât economia națională nu există. Potrivit lui Ion Chicu, salariile vor fi majorate în funcție de resursele bugetare disponibile ale statului.

"Noi avem unele previziuni optimiste la acest subiect, pentru că va crește baza fiscală și va fi implementată noua lege a salarizării, iar educația va avea doar de câștigat", a opinat Ion Chicu.

Mai multe informații la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Se schimbă regulile pentru profesorii universitari care vor salarii mai mari
Salarii mai mari pentru primari: Iată cu cât vor fi majorate și de când
Salarii mai mari pentru angajații din administrația publică locală: Ce a decis Parlamentul
Victor Stepaniuc: Ce salariu trebuie să primească un profesor pentru un trai decent
Tagurile:
majorarea salariilor, cadre didactice, educație, salariu mediu, buget, Ion Chicu, Moldova


Știrile Zilei