04:55 26 Mai 2019
În direct
  • EUR20.08
  • USD18.03
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
Dumitru Grosei
© Sputnik / Miroslav Rotari

Dumitru Grosei, despre industria cinematografică din Moldova

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
8010

Dumitru Grosei este regizorul moldovean al cărui filme au fost selectate la festivalurile internaționale de film, în prima jumătate a anului 2018. Trei dintre peliculele sale au au beneficiat de nominalizări oficiale în Italia, China, Maroc, Turcia, Albania, Liban, România și Rusia.

Invitat în studioul Radio Sputnik Moldova, regizorul Dumitru Grosei a identificat care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă cinematografia din Republica Moldova.

Potrivit lui Dumitru Grosei, problema începe de la faptul că în țară nu există o școală serioasă, fundamentată științific, cu metodologii și cu bază tehnică.

"Această școală trebuie să aibă și capacitatea de producere, scule, cel puțin cinci-șase linii de producție complete și post-producții. În așa fel, tinerii vor fi pregătiți să facă față provocărilor din domeniul profesional și vor dezvolta spiritul de echipă", a explicat regizorul.

Dumitru Grosei spune că o altă dificultate este lipsa industriei cinematografice.

"Mai mult decât atât, în țară nu sunt distribuitori de film. Cinematografele sunt la pământ. Nu mai există cinematografe în orășele sau sate, nu ai unde să distribui filme", a mai adăugat regizorul.

În pofida tuturor greutăților, Dumitru Grosei reușește să obțină rezultate remarcabile și să fie recunoscut în aproape întreaga lume. Astfel, filmul documentar "Călărași — un ținut la poarta raiului", în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat marele premiu "Cel mai bun film etnografic" la cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic, care a avut loc în orașul Zlatna, județul Alba, România, în perioada 10-12 august 2018.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Tânăr regizor rus, premiul pentru cel mai bun lungmetraj la festivalul de film de la Buzău
Tagurile:
cinematografie, regizor, film, Dumitru Grosei, Moldova


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei