12:28 20 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.33
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.07
  • UAH0.63
Corneliu Ciurea
© Sputnik / Osmatesco

Ciurea: Relațiile Moldovei cu UE, în blocaj

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
73 0 0

Expertul Corneliu Ciurea a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre cauzele care au dus la "răcirea" relațiilor dintre Moldova și Uniunea Europeană.

După ce experții de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene au constatat în ultimul raport un regres al Moldovei în implementarea angajamentelor cu UE, expertul Corneliu Ciurea a explicat de ce s-a ajuns la "răcirea" relațiilor Moldovei cu partenerii europeni. El a punctat câteva aspecte și anume faptul că nu contează viteza implementării, contează mai mult calitatea relației cu UE și ea are de suferit. Și din această cauză notele au fost fie "regres pe dimensiunea calitativă", fie "lipsa progresului".

Expertul a spus că procesul de răcire a relațiilor Moldovei cu UE a început în ianuarie 2016 și s-a agravat odată cu apariția inițiativei cu privire la schimbarea sistemului electoral, atunci când UE pentru prima dată a început să condiționeze politic acordarea de ajutoare financiare pentru Moldova.

"În Acordul de Asociere condiționalitatea politică nu există foarte clar exprimată. Ea a fost atașată suplimentar în alte documente și integrată în Acordului de Asociere. La momentul semnării relațiilor contractuale cu UE, această clauză nu a existat. Evident că acest fapt a supărat guvernarea. Pe acest fundal au apărut și alte elemente, inclusiv invalidarea alegerilor de către cele trei instanțe, și acest lucru a pus capac procesului de apropiere dintre Moldova și UE. La ora actuală suntem într-o fază de răcire a relațiilor politice. Moldova este obosită de UE și viceversa. În aceste condiții de oboseală reciprocă, când nu mai vrem să ne vedem unul pe altul, să vorbești despre implementarea Acordului de Asociere este deplasat sau inoportun", a punctat Corneliu Ciurea

Autor Eduard Maciac

Tematic

Ciurea: Deocamdată integrarea europeană nu a adus beneficii economiei țării
Ciurea: Moldova nu se grăbește să îmbrățișeze valorile europene
Tagurile:
regres, Acordul de asociere RM-UE, Corneliu Ciurea, Moldova, Chisinau


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei