08:49 23 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.69
  • USD17.55
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
Adrian Lebedinschi și Sergiu Sîrbu
© Sputnik / Osmatesco

Proiect de lege controversat: Funcționarii publici nu vor putea fi membri de partid

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
21611

Funcționarii publici nu vor putea fi membri ai partidelor politice. Interdicția ar putea fi inclusă în Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.

Mai mult decât atât, modificările și completările la legea respectivă mai stipulează că funcționarii publici nu vor putea face declarații în favoarea sau defavoarea partidelor politice sau a altor organizații social-politice.

În opinia deputatului socialist Adrian Lebedinschi, interdicția prevăzută în Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public este o inițiativă salutabilă.

"Eu susțin această poziție. Funcționarul public nu trebuie să se ocupe de politică. Persoana numită într-o funcție publică trebuie să-și îndeplinească meseria în sfera în care activează. Totodată este necesar să se concentreze asupra problemelor din domeniul în care s-a implicat", a menționat Lebedinschi.

Pe de altă parte, nu toți politicienii susțin această inițiativă legislativă. Astfel, deputatul din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, Sergiu Sârbu, consideră că această modificare riscă să depășească limitele constituționale.

"Eu consider că proiectul depășește inclusiv și standardele internaționale. La locul de muncă, un funcționar public competent va respecta Codul deontologic și nu va face niciodată politică. Noi nu avem nevoie de astfel de legi pentru a responsabiliza funcționarii publici", a conchis Sârbu.

Amintim că proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Primarul satului Selemet spune de ce nu vrea să adere la niciun partid politic
Tagurile:
Funcționar public, partid politic, proiect de lege, deputat, Sergiu Sârbu, Adrian Lebedinschi, Moldova


Știrile Zilei