10:45 25 Martie 2019
În direct
  • EUR19.50
  • USD17.26
  • RUB0.27
  • RON4.11
  • UAH0.64
Vitalie Iurcu
© Sputnik / Osmatesco

Ar putea Republica Moldova să devină un hub energetic?

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
10610

Vitalie Iurcu, secretarul de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a explicat dacă Republica Moldova poate deveni un hub energetic în condițiile în care, la ora actuală, țara noastră importă circa 99% din gazele naturale, circa 99% din produsele petroliere și circa 80% din energia electrică necesară pentru asigurarea consumatorilor.

Invitatul emisiunii "Sputnik Matinal", Vitalie Iurcu, a declarat că Republica Moldova poate deveni un hub electroenergetic.

"Atât construcția gazoductului Iași-Ungheni, cât și cea de-a doua etapă a proiectului „Conducta de interconectare a sistemului de transport de gaze naturale din România cu sistemul de transport de gaze din Republica Moldova”, care presupune construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ce va avea o lungime de 120 de kilometri și o capacitate de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova, deja sunt o sursă alternativă de gaze naturale. Oficial, darea în exploatare a gazoductului este prevăzută pentru anul 2019", a menționat Vitalie Iurcu.

Potrivit secretarului de stat, implementarea propunerii de interconectare a liniilor electrice de înaltă tensiune între sistemele de energie electrică ale Moldovei și României prin construcția unei stații de transformare de tip „back-to-back” la Vulcănești, dar și a liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, precum și de modernizare și extindere a substațiilor liniilor de înaltă tensiune în Vulcănești și în Chișinău, vor asigura parțial sau în totalitate o interconexiune mai bună atât cu partea românească, cât și cu cea ucraineană.

Vitalie Iurcu a notat că scopul primordial a proiectelor de interconectare este de a asigura securitatea energetică a țării. Mai mult decât atât, Republica Moldova poate deveni o platformă care va asigura interconexiunea dintre mai multe state.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Motivul pentru care autoritățile ar putea renunța la gazoductul Ungheni-Chișinău
De unde va lua Moldova gaze după 2019 ?
Ocolind Rusia: În Turcia a fost inaugurat gazoductul TANAP
Din 1 iulie, vom plăti mai puțin pentru energia electrică
Tagurile:
energie electrica, Hub, gazoduct, Moldova


Știrile Zilei