23:06 17 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.07
  • UAH0.63
Iurie Ușurelu
© Sputnik / Miroslav Rotari

Te întrebi de ce avem pe rafturi mult lapte de import? Iată cum explică autoritățile

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
119 0 0

Iurie Ușurelu menționează că, în 1989, în țara noastră erau peste un milion 200 de mii de bovine. Astăzi avem doar 167 de mii de capete.

Doar 65% din laptele de pe rafturile magazinelor și de pe tarabele din piețele noastre este autohton. Secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, are și o explicație pentru această cifră. Oficialul spune că în Republica Moldova sunt doar 167 de mii de bovine, dintre care doar 110 mii sunt vaci pentru lapte.

Dacă e să facem o comparație cu anul 1989, când în țara noastră erau peste un milion 200 de mii de bovine, astăzi, cifra este de șase ori mai mică.   

„Sectorul zootehnic din Republica Moldova acoperă doar 62-65% din necesarul populației noastre. Totodată, 90% din această cifră vine din sectorul privat. Aceste cifre demonstrează încă o dată necesitatea revitalizării sectorului de producere a laptelui”, a declarat Iurie Ușurelu în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că pentru revitalizarea sectorului de producere a laptelui primul pas a fost făcut.

 „Credem că în luna decembrie-ianuarie vom avea un program de țară în ceea ce privește producția de lapte. Aici mă refer și la subvenționarea sectorului. Acum suntem la etapa de definitivare a documentului”, a adăugat Iurie Ușurelu.

Amintim că o expertiză de laborator, realizată în primăvara acestui an de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, la comanda Fundației Este-Europene, a arătat că mai multe produse lactate de pe rafturile magazinelor din țara noastră nu conțin grăsimi animale. Mai exact, din 126 de produse lactate autohtone și de import, care au fost supuse expertizei, o pătrime au căzut testul, în componența lor fiind găsite grăsimi vegetale care depășeau cu mult norma admisă.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

Atenţie, părinţi: lapte praf pentru copii, contaminat cu salmonella
Studiu: Motivul pentru care trebuie să bem lapte dimineața
Studiu: Consumul de lapte în timp ce aveţi gripă - agravează simptomele
Scandalul produselor lactate fără lapte: Ce-i așteaptă pe producătorii autohtoni


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei