06:31 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Veaceslav Ioniță
© Sputnik / Miroslav Rotari

Ioniță: Optimismul Guvernului privind Bugetul de Stat pentru 2019, exagerat

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
8010

Expertul economic din cadrul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță a vorbit pentru studioul radio Sputnik Moldova despre vulnerabilitățile proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2019.

Veaceslav Ioniță a precizat că bugetul pentru anul viitor este unul rezervat. Guvernul nu are așteptări mari la partea de venituri, ele vor crește cu doar 10 la sută.

Sunt câteva elemente care deosebesc bugetul pentru anul 2019 față de anii precedenți. Expertul consideră că cel mai important este că Guvernul planifică 20 la sută din cheltuielile bugetului să le acopere din împrumuturi și granturi. Pentru anul viitor autoritățile planifică 9 miliarde de lei în acest sens.

La capitolul granturi, Executivul a prognozat mai puțin de 2,8 miliarde de lei, dar vor fi în jur de 1,8 miliarde, deși experții au anticipat  că în varianta ideală vor fi acumulați  doar 900 milioane de lei.

Totodată, pentru anul viitor Executivul planifică împrumuturi pe intern la 2,5 miliarde de lei. Asta ar însemna, spune Ioniță, că Guvernul se va împrumuta de la bănci. Contextul este unul favorabil pentru că  sistemul bancar se confruntă cu un exces de lichidități de 27 miliarde de lei. Și în premieră, anul viitor au fost incluși în listă doi parteneri noi de la care Republica Moldova va primi 744 milioane de lei. Este vorba de China și Belarus.

”Un element pe care trebuie să-l menționăm sunt ratările pe care le va avea bugetul public national. Este vorba de 2 miliarde de lei. Vorbim de reducerea contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale. Aceasta va duce la faptul că bugetul asigurărilor sociale va primi cu 1,2 miliarde de lei mai puțin. O altă ratare este impozitul pe venit a persoanelor fizice cota căruia a fost plafonată la 12% pentru toate categoriile de contribuabili. Respectiv, BPN pierde cam 800 milioane de lei”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Buget mai mare în 2019: Câţi bani sunt alocaţi pentru sănătate, educaţie şi securitate
Bugetul 2019 a ajuns în Parlamentul de la Chișinău
Tagurile:
granturi, împrumuturi externe, Legea Bugetului


Știrile Zilei