00:27 20 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Adrian Lebedinschi
© Sputnik / Miroslav Rotari

Lebedinschi: Noul Regulament al Parlamentului nu va fi promulgat de Șeful Statului.

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
125 0 0

Săptămâna care vine se anunță a fi una decisivă în problema adoptării de către Parlament a Codului regulilor și procedurilor parlamentare, un nou Regulament al Legislativului.

Deputații din coaliția majoritară speră să adopte proiectul până pe data de 30 noiembrie, iar cei din opoziție critică regulamentul și spun că este complet antidemocratic și favorizează traseismul politic.

Deputatul Adrian Lebedinschi consideră că noul Regulament al Parlamentului nu va fi adoptat de actuala legislatură. Lebedinschi invocă în acest sens o serie de proceduri parlamentare pe care un proiect ar trebui să-l parcurgă.

"Nu aș acorda prea mare atenție acestui proiect pentru că oricum nu se va reuși adoptarea lui în lectură finală.  Este vorba, spune deputatul, de cele 10 zile necesare pentru depunerea amendamentelor conform Regulamentului Parlamentului".

"Chiar dacă se va trece rapid peste această perioadă, eu cred că la ultima etapă Șeful statului nu va promulga acest proiect destul de contradictoriu", a adăugat Lebedinschi.

Printre elementele noi care apar în noul Cod al regulilor și procedurilor parlamentare este depunerea jurământului de către deputați, o nouă modalitate de formare a fracțiunilor parlamentare, legiferarea noțiunii de grup parlamentar. În cazul în care deputații doresc să constituie o fracțiune parlamentară după expirarea termenului de zece zile de la data constituirii Parlamentului nou ales, aceștia o pot face doar la deschiderea următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului. În relația cu șeful statului, Codul prevede legiferarea noțiunii de interimat temporar,adică, înlocuirea temporară de președintele Parlamentului sau de prim-ministru a președintelui Republicii Moldova, fără degrevarea lui din funcție, până la revenirea acestuia în funcție sau până la constatarea de către Curtea Constituțională a interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova.

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Anunțul bombă al președintelui Parlamentului. Ce-i așteaptă pe viitorii deputați
Cea mai tare propunere: Ce trebuie să facă politicienii ca să devină deputați
Tagurile:
Nu o voi promulga, Grup parlamentar nou, fracțiune Parlament


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei