14:51 23 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.38
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Valeriu Ghilețchi
© Sputnik / Osmatesco

Ce spune Ghilețchi despre organizarea unui referendum în ziua scrutinului parlamentar

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
9710

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a comentat inițiativa Partidului Democrat de a organiza un referendum concomitent cu alegerile parlamentare, din 24 februarie 2019.

Potrivit lui Ghilețchi,  referendumul cu privire la reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 nu este cea mai reușită propunere înaintată de către democrați.

"Organizarea unui referendum consultativ pe subiecte de acest gen nu este cea mai reușită formulă, deoarece în ziua alegerilor sau în timpul campaniei electorale oamenii trebuie să se concentreze pe alte subiecte. Să nu uităm că alegătorii vor avea două buletine de vot – un buletin de vot pentru care vor vota în favoarea unui partid și un alt buletin de vot prin care vor alege deputatul de circumscripție", a declarat Ghilețchi.

Vicepreședintele Parlamentului a mai spus că este rezervat față de această idee. Potrivit lui, chiar dacă acest referendum consultativ va avea sorți de izbândă, finalitatea lui oricum urmează să fie decisă de viitorul Parlament în conformitate cu prevederile Constituționale. Mai mulți experți avansează ideea că șeful statului, Igor Dodon, nu va promulga aceste decizii ale Legislativului, ele fiind apreciate de unii comentatori drept manevre politice ale Partidului Democrat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Vladimir Țurcan: De ce nu poate fi organizat un referendum în ziua alegerilor
Victor Juc, despre inițiativa de reducere a numărului de deputaţi de la 101 la 61
Codul Electoral interzice organizarea unui referendum în ziua alegerilor. Ce spune PD
Președintele CEC admite organizarea unui referendum de ziua alegerilor parlamentare
Tagurile:
alegeri parlamentare, referendum consultativ, Moldova


Știrile Zilei