01:16 05 August 2020
În direct
  • EUR19.59
  • USD16.64
  • RUB0.23
  • RON4.05
  • UAH0.60

Postică: În chestiunea referendumului în ziua alegerilor trebuie sesizată CC

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
72 0 0

Directorul de programe al Asociației Promo–LEX, Pavel Postică, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre inițiativa majorității parlamentare de organizare a referendumului consultativ în ziua alegerilor parlamentare.

Postică: În chestiunea referendumului în ziua alegerilor trebuie sisizată CC

Expertul a menționat că ideea de a organiza un referendum consultativ concomitent cu alegerile parlamentare este mai mult o chestiune de oportunitate politică decât de interes public sau necesitate socială.

„ Avem un aviz din 2014 al Curții Constituționale unde magistrații s-au pronunțat că nu este posibil de organizat un referendum simultan cu alegerile parlamentare. Sunt două subiecte diferite, două campanii diferite care va deruta și mai mult electoratul. Soluția cea mai bună ar fi să se renunțe la această idee”, spune expertul.

El mai consideră că ”ar fi necesară o sesizare la Curtea Constituțională care ar trebui formulată foarte judicios, până la referendum, pentru ca Înalta Instanță  să se pronunțe explicit pe acest subiect”, a spus Pavel Postică.

Recent, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că organizarea referendumului pe chestiunea revocării deputaților, după ce au fost aleși, nu este o practică democratică. Proiectul PD prevede posibilitatea demiterii deputaților de către popor, dacă aceștia ”nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile".

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Decis: Referendum și alegeri parlamentare în aceeași zi
Expert: Ce sorți de izbândă are organizarea referendumului în ziua alegerilor parlamentare
Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul
Tagurile:
Alegeri parlamentare, referendum național


Știrile Zilei