22:58 17 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.07
  • UAH0.63
Zinaida Gribincea
© Sputnik / Miroslav Rotari

Explicația psihologului: Vestimentația unei femei îi provoacă sau nu pe violatori

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
19310

40 la sută dintre bărbații din Republica Moldova consideră că vestimentația unei femei îi provoacă pe violatori. Concluzia aparține reprezentanților Centrului de Drept al Femeilor, care au făcut un studiu, în acest sens.

Pe 11 decembrie,  pe holul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova a fost organizată o expoziție cu hainele reconstituite ale nouă femei și fete din Moldova care au avut de suferit pe urma abuzului sexual. În cadrul expoziției au putut fi văzute blugi, hanorace, rochii și chiar pijamale. Prin această acțiune studenții și-au pus ca scop să demonstreze că, de fapt, nu vestimentația este acea care-i provoacă pe bărbați.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, vestimentația unei femei este doar un argument care face parte din sistemul de prejudecăți sau stereotipuri ce predomină în societate. De multe ori, în cazul unui viol oamenii au tendința să dea mai ușor vina pe femeie decât pe violator. Culmea este că uneori găsesc și niște explicații eronate care justifică fapta violatorului.

"Categoric hainele, vestimentația pe care o poartă tânăra, decolteul prea adânc, extensiile de păr sau gene, fusta prea scurtă în nici un caz nu sunt niște elemente care pot provoca un viol. Sunt niște justificări. Societatea îi dă dreptate violatorului: fata l-a ademenit și a considerat că este oportun un raport sexual, dar de fapt, nu este așa", susține Zinaida Gribincea.

"Există un impuls biologic sexual pe care bărbații nu îl pot stăpâni în anumite situații. Totodată, atunci când nu există o educație sexuală corespunzătoare, atât în familie cât și în societate, atunci predomină violurile în societate", a explicat psihologul.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Violul conjugal: Cât de răspândit este acest fenomen în Moldova
Detalii îngrozitoare în cazul violului de la Ungheni: Victima face dezvăluiri șocante
Terifiant: Un tată și-a agresat sexual fiica minoră, amenințând-o cu moartea
Tagurile:
viol, Moldova


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei