20:02 20 August 2019
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.62
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.70
Alexandru Iachimciuc
© Sputnik / Miroslav Rotari

Sfaturi juridice: Vrei să pleci cu copiii în vacanță peste hotare? Iată ce trebuie să știi

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
60430

Cu siguranță unii cetățeni din Republica Moldova se întreabă dacă pot pleca în vacanță cu copiii fără acordului celuilalt părinte. Iată ce spune legislația în vigoare.

Conform prevederilor legale din Moldova, minorul poate intra/ieși în/din Republica Moldova doar dacă este însoțit de unul dintre reprezentanții săi legali (copia certificatului de naștere a copilului în cazul dat ar putea fi solicitată la frontieră) sau de o persoană terță desemnat prin declarație notarială de unul dintre reprezentanții săi legali.

"Un părinte care însoțește copiii nu necesită acordul celuilalt părinte. Pentru un minor legea prevede doar nemijlocit acordul doar a unui părinte. Puteți pleca fără grijă la odihnă și reveni în Republica Moldova", a explicat avocatul Alexandru Iachimciuc.

Exemplele și situațiile în care Poliția de Frontieră solicită acordul celuilalt părinte pentru perioada de sejur sunt abuzive. Excepție poate fi dacă ulterior situația va decurge în existența unei deplasări cu domicilierea peste hotare.

Totodată, este important de menționat că aceste prevederi nu se referă la cetățenii moldoveni care dețin și cetățenia României, care, la tranzitarea teritoriului României, potrivit legislației române, li se solicită acordul celuilalt părinte.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Sfatul avocatului: Contractul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil
Accidentele de trafic rutier: Cauze, consecințe și soluții
Cum își pot recupera banii șoferii care și-au distrus mașinile în gropile din asfalt


Știrile Zilei