12:20 14 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.59
  • RUB0.27
  • RON4.08
  • UAH0.72
Vitalie Iurcu
© Sputnik / Osmatesco

De ce nu avem investiții mari în energia regenerabilă, explicația Ministerului Economiei

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
141 0 0

Secretarul de stat la Ministerul Economiei și infrastructurii Vitalie Iurcu a vorbit în studioul Radio sputnik Moldova despre condițiile pe care statul ar trebui să le creeze pentru a stimula venirea investitorilor în domeniul energiei regenerabile.

Oficialul a menționat că sunt două tipuri de investiții în acest domeniu. Potrivit legii, investitorii care vor veni cu proiecte de surse regenerabile care  produc energie electrică de până la 3 megawați  li se vor oferi  un tarif fix la energia produsă pentru o perioada de 15 ani. Există și un alt tip de investiții pe care Moldova încă nu o implementează cea  cu capacitate mai mare de energie regenerabilă, care trebuie să fie făcute în bază de licitație. Este vorba de capacități de 50 megawați de energie solară sau eoliană.

“La ora actuală Ministerul Economiei are ca sarcină elaborarea până în primul semestru al anului 2019 a unei proceduri de organizare a licitațiilor pentru a atrage investitori strategici în acest domeniu. În acest aspect ne ajută și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare”, a spus Vitalie Iurcu.

Potrivit experților, statul  își propune să deschidă piața energiei regenerabile în mod gradual prin organizarea licitațiilor, astfel încît să fie asigurate prețuri minime la achiziționarea energiei. Deocamdată în Moldova se atestă  costuri destul de  înalte al energiei electrice produse din surse regenerabile. Ținta la nivel național de producere a energiei regenerabile către anul 2020  este estimată la 10%.

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Este oficial. Decizia care va stimula utilizarea energiei regenerabile
Tagurile:
panouri solare, Energia electrică


Știrile Zilei