08:32 21 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.72
Valeriu Sainsus
© Sputnik / Osmatesco

Cum sunt cheltuiți banii veniți de la moldovenii care muncesc în străinătate?

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
20610

Banii transferați de moldovenii care muncesc peste hotare rămân a fi în continuare un sprijin important pentru unele familii din Republica Moldova.

Chiar dacă în ultima perioadă moldovenii nu mai trimit acasă bani la fel de mulţi ca acum câțiva ani, oricum există categorii din populația Republicii Moldova care supraviețuiesc datorită aceștor bani veniți de peste hotare.

Ultimele studii arată că fiecare a patra familie din Republica Moldova supraviețuiește din aceste transferuri.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", doctorul în științe demografice Valeriu Sainsus a declarat că Republica Moldova rămâne a fi o "gaură neagră" unde sunt trimişi acești bani, însă adesea ei nu aduc nicio dezvoltare.

"Suntem o țară care recepționează remitențe enorme în urma migrației, dar acestea nu aduce dezvoltare, pentru că aproximativ 90 la sută din ele sunt necesare pentru consum și nu pentru dezvoltare", a subliniat Valeriu Sainsus.

Potrivit lui, acești bani nu sun investiți în producție pentru a genera o dezvoltare, pentru că multe dintre servicii sunt costisitoare. Din acest motiv, o mare parte a păturilor sociale care recepționează aceste remitențe nu simt o creştere a bunăstării lor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate hrănesc Moldova: De unde vin cei mai mulţi bani
Moldovenii de peste hotare trimit acasă milioane de dolari SUA
Tagurile:
Moldova


Știrile Zilei