21:59 24 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Veaceslav Ioniță
© Sputnik / Osmatesco

Tot mai puțini studenți în instituțiile de învățământ superior din țară: Ce spun experții

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
34610

O problemă majoră cu care se confruntă universitățile din Republica Moldova este micșorarea continuă a numărului de studenți. Dacă în perioada 2006-2007 erau aproximativ 128 de mii de studenți, atunci în 2018-2019 sunt puțin peste 60 de mii.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul", Veaceslav Ioniță,  a vorbit despre cauzele și efectele reducerii numărului de studenți în universitățile din țară.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, micșorarea numărului celor care doresc să facă studii superioare este influențat de mai mulți factori, principalii fiind factorul demografic și natalitatea scăzută.

"În prezent, 75 la sută din familiile din Chișinău sunt formate doar din două persoane. Oamenii se căsătoresc târziu, locuiesc de unii singuri până la vârsta de 30-35 de ani, iar dacă se căsătoresc, nu au copii sau se limitează doar la un copil", a relatat Veaceslav Ioniță.

De asemenea, un alt factor este că o bună parte dintre tineri preferă să-și continue studiile peste hotarele țării. Totodată, există multe familii stabilite peste hotare, iar copiii lor îi urmează, continuându-și acolo studiile.

Mai mult decât atât, Ioniță a subliniat că instituirea unor reguli mai stricte la susținerea examenelor în liceu este motivul pentru care unii tinerii nu pot obține diploma de Bacalaureat. O bună parte dintre ei aleg să nu mai susțină repetat examenele, dar caută să îmbrățișeze o profesie sau pleacă peste hotare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Corneliu Popovici: În scurt timp, vom deveni o țară fără specialiști cu studii superioare
Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi
Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare
Tagurile:
universitate, studenți, Moldova


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei