05:49 24 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Pavel Postică
© Sputnik / Osmatesco

Vom putea vota cu acte expirate? - Va decide Curtea Constituțională

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
173 0 0

Expertul Promo-LEX Pavel Postică a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre o sesizare a avocatului poporului depusă recent la Curtea Constituțională prin care se solicită autorităților să permită cetăţenilor din străinătate să voteze şi în baza buletinelor de identitate, nu doar a paşapoartelor.

Pavel Postică a declarat că problema documentelor în baza cărora votează cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare reapare de fiecare data la scrutinele prezidențiale sau parlamentare. Expertul consideră discriminatorie decizia de a permite celor din diasporă să participe la vot doar în baza pașapoartelor valabile.

Printr-o sesizare depusă la Curtea Constituţională, avocatul poporului doreşte să obţină pentru cetăţenii din străinătate permisiunea ca să voteze nu doar cu paşaportul, dar şi cu buletinul de identitate, inclusiv cu un paşaport expirat. Expertul Pavel Postică a mai spus că unul din argumentele avocatului poporului este că posesia cetăţeniei moldovenești ar trebui să primeze în admiterea la vot, iar această cetăţenie se probează, în primul rând, prin buletinul de identitate şi  apoi prin paşaport, posesia căruia este una facultativă.

"Cred că magistrații Curții Constituţionale vor arăta o deschidere față de această sesizare și o vor examina până la alegerile parlamentare, așa încât să eliminăm aceste restricții din legislația electorală a Republicii Moldova", a declarat Pavel Postică.

Potrivit informațiilor rezultate de la Agenția Servicii Publice, în prezent, circa 58 de mii de cetățeni moldoveni au pașapoarte expirate.

Autor: Eduard Maciac

Tematic

Moldovenii din Italia și Marea Britanie au fost primii care au reacționat la apelul CEC
Tagurile:
buletin de identitate, Pașaport expirat


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei