09:21 19 August 2019
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.55
  • RUB0.27
  • RON4.11
  • UAH0.70
Andrei Strâmbeanu
© Sputnik / Miroslav Rotari

Andrei Strâmbeanu, despre tragicomedia de la Academia de Științe a Moldovei

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
53320

Mediul academic din țară bate alarma cu privire la situația bizară în care s-a pomenit Academia de Științe.

În data de 15 ianuarie, în cadrul ședinței Secției de Științe Sociale și Economice și a Secției Umanistice și Arte, scriitorul Andrei Strâmbeanu a dat citire unei scrisori a academicianului Mihai Cimpoi, al cărui conținut reflectă indignarea comunității științifice în ceea ce privește consecințele reformelor implementate la AȘM.

Invitat în studioul de radio Sputnik Moldova, scriitorul Andrei Strâmbeanu a menționat că domeniul științei a fost cuprins de fenomenul corupției, iar AȘM a devenit un club de interese unde înmânarea titlurilor științifice se face pe criterii de nepotism.

"În scrisoarea adresată de Mihai Cimpoi se spune că în mod rușinos prestigiul AȘM a decăzut din cauza intereselor care au fost promovate ani la rând de persoanele care au fost la conducerea instituției. Chiar și statutul Academiei, care a fost înmânat membrilor Academiei, a fost elaborat clandestin, fără a fi supus discuției comunității științifice. Astfel, academicienii sunt determinați să pledeze pentru o bună soluție a procedurii alegerii noului Președinte", a relatat Andrei Strâmbeanu. 

Cunoscutul om de cultură, criticul și istoricul literar Mihai Cimpoi atrage atenția că în fruntea AȘM se cade de ales o persoană cu o integritate morală impecabilă și cu o activitate științifică deosebit de valoroasă. De asemenea, personalitatea sa să contribuie la restituirea vechiului prestigiu al Academiei și la o colaborare eficientă cu instituțiile academice din întreaga lume.

Menționăm că, la 24 ianuarie curent va avea loc Adunarea generală a AȘM, la care se va da start concursului pentru alegerea noului președinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Urmăriți mai multe știri Sputnik Moldova pe ok.ru.

Tematic

Exclusiv: Va fi sau nu Marian Lupu noul președinte al AȘM: Ce spune deputatul
Savanți din RM și FR: ”reforma” Academiei de Ştiinţe este o greșeală
Tagurile:
concurs, președintele AȘM, savanți, cercetători, Academia de Științe a Moldovei


Știrile Zilei