22:08 21 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Victor Juc
© Sputnik / Osmatesco

Politologul Victor Juc a enumerat criteriile după care vor fi aleși deputații

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
141 0 0

Directorul Institutului de cercetări juridice, politice și sociologice, Victor Juc, consideră că în actuala campanie electorală concurenții politici ar trebui să polemizeze pe câteva subiecte majore.

Este vorba de creșterea economică, combaterea corupției, alternativa geopolitică cu care se confruntă Moldova, un pachet de protecție socială și conflictul din raioanele de est. Iar candidații care vor merge în raioane vor trebui să se axeze pe câteva probleme locale cum ar fi aprovizionarea cu apă potabilă sau reparația drumurilor.

Victor Juc consideră că "nu ar trebui să transformăm deputații din circumscripții uninominale în executori ai problemelor administrației publice locale. Pentru ce atunci alegem primarii și consilierii locali în cadrul alegerilor locale generale? Deputații trebuie să soluționeze probleme naționale".

Victor Juc mai spune că vor fi trei criterii în baza cărora alegătorii vor trebui să facă o alegere. Este vorba de integritatea candidatului, omul manager care poate rezolva probleme și realizarea promisiunilor electorale.

Recent Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au publicat criteriile aplicate pentru viitorii candidați, cum ar fi integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, integritatea în exercitarea funcțiilor publice sau de partid și cazierul judiciar. Scopul inițiativei este promovarea votului informat la alegerile parlamentare, având drept grupuri țintă alegătorii, concurenții electorali, partidele și instituțiile publice.

Autor: Eduard Maciac

 

Tematic

Cine are șansa să intre în Parlamentul viitor prin tragere la sorți
Alegerile din 24 februarie: De săptămâna aceasta intrăm într-o nouă etapă
Tagurile:
circumscriptii uninominale, concurenți electorali, Alegeri parlamentare


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei