12:25 14 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.59
  • RUB0.27
  • RON4.08
  • UAH0.72
Viorica Cărare
© Sputnik / Miroslav Rotari

Cum trebuie să fie un bun conducător?

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
631 0 0

Profesorul universitar Viorica Cărare a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, despre provocarea de a fi lider.

Un bun conducător este profesionist și, în același timp, un lider. În societatea modernă, persoana care gestionează o echipă trebuie să întrunească ambele calități. Opinia a fost exprimată de către  fostul președinte al Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.

În căutarea unui loc de muncă, foto de arhivă
© Sputnik / Руслан Кривобок

”În prezent, un conducător trebuie să aibă cunoștințe, dar și calități de lider cum ar fi creativitatea, intuiția, capacitate de analiză, de asumare a responsabilităților și riscurilor. Dacă echipa are succes și urmează conducătorul, atunci acesta este un lider. În situația în care o instituție nu are rezultate bune sau o afacere eșuează, înseamnă că în fața echipei nu stă un lider”, a relatat Viorica Cărare.

Liderii sunt persoane puternice, capabile să găsească soluții în orice situație. Totuși, aceștia comit frecvent două greșeli, care au un impact negativ asupra activității desfășurate.

”Una dintre greșelile mele a fost să am, din start, încredere totală în om. Apoi mă dezamăgeam. În domeniul profesional, dezamăgirea este o problemă, deoarece afectează rezultatele activității. Alți lideri cad în altă extremă – nu au încredere în echipă. Ei cred că, dacă sunt puternici, vor reuși totul singuri”, a menționat Viorica Cărare.

Un lider poate fi recunoscut după ținută, atitudine și reacția manifestată în timpul comunicării.

”Identifici un lider după felul în care răspunde la întrebare. Dacă răspunsul conține cuvântul ”când”, este un lider.  De exemplu, la întrebarea mergi la training, va răspunde: când? O persoană care pretinde doar a fi lider va spune ”dacă”. Dacă nu va ninge, dacă voi putea veni cu mașina etc.” , a explicat Viorica Cărare.

Mai multe detalii despre acest subiect aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Tematic

Pericolul care te paște la locul de muncă. Atenționarea unui psiholog din Moldova
Acces la baze de date ale instituțiilor publice: Cine va avea acest drept
Președintele Comisiei securitate: Fenomenul corupției în Moldova este îngrijorător


Știrile Zilei