21:55 24 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Larisa Dodu-Gugea
© Sputnik / Miroslav Rotari

Importul de mărfuri în Moldova: Iată ce trebuie să știe cetățenii moldoveni

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
132910

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șefa Catedrei "Relații Economice Internaționale" a Academiei de Studii Economice a Moldovei și doctorul în economie, Larisa Dodu-Gugea, a oferit informații cu privire la modul de introducere a bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice.

Larisa Dodu-Gugea susține că moldovenii care își doresc să importe mărfuri trebuie să dețină toată informația privind taxele vamale, care este pragul financiar de scutire a drepturilor de import a bunurilor introduse în țară, precum și obiectele aflate în circuitul civil liber.

În conformitate cu prevederile legislației Uniunii Europene, pragul financiar stabilit pentru importul fără taxe vamale a mărfurilor pentru uz personal este de 300 de euro pentru călătorii care folosesc transportul terestru, iar pentru persoanele care importă mărfuri utilizând transportul maritim și aerian acesta este egal cu 430 de euro. În cazul în care valoarea în vamă a mărfurilor depășește limita neimpozabilă de 300 și respectiv 430 de Euro, drepturile de import se vor calcula pornind de la valoarea mărfurilor în vamă, iar limita neimpozabilă menționată nu micșorează valoarea impozabilă a acestora.

Persoanele fizice au dreptul de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova:

a) bijuterii din metale și pietre prețioase în cantitate de până la 5 unități (indiferent de valoarea lor), fără achitarea drepturilor de import, cu condiția că bijuteriile menționate nu sunt omogene;

b) obiecte din metale și pietre prețioase care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de import și declarării în modul stabilit.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

Ministerul Economiei nu va mai elibera autorizații de export, import și tranzit
Olarii moldoveni: Avem mari probleme cu taxele vamale
Sfatul experților: Cum să alegi produse lactate de calitate în Moldova
Tagurile:
persoane fizice, import, mărfuri, taxe vamale


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei