06:33 21 August 2019
În direct
  • EUR19.64
  • USD17.72
  • RUB0.27
  • RON4.15
  • UAH0.70
Veronica Ivanov
© Sputnik / Osmatesco

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți minori fug de acasă sau din centrele de plasament

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
37610

Pe parcursul anului 2018 poliția a înregistrat 671 de cazuri în care copii au abandonat domiciliul sau locul de plasament, comparativ cu 640 de cazuri înregistrate pe parcursul anului 2017.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șefa Secției Siguranța Copii din cadrul Direcției Generale Securitate Publică al Inspectoratului General de Poliției, Veronica Ivanov, a specificat faptul că situația devine îngrijorătoare în contextul în care cazurile de dispariție a copiilor nu se micșorează, ci dimpotrivă, sunt mai multe decât în anul precedent.

"Cei mai expuși la părăsirea domiciliului sunt fetele aflate în pragul adolescenței, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 14 și 16 ani. Mai mult decât atât, dacă anterior se înregistrau cazuri când copiii fugeau din centrele de plasament fiind nemulțumiți de regulile pe care trebuie să le respecte sau din familiile social vulnerabile, unde părinții fac abuz de alcool sau există violență fizică, atunci în prezent, se înregistrează tot mai multe cazuri când copiii aleg să plece din familii în care nu sunt probleme de ordin financiar, vicii sau violență", a spus Veronica Ivanov.

Potrivit datelor IGP, principalele motive pentru care copiii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinților, teama de reacția adulților față de situația școlară, lipsa comunicării și neînțelegerea dintre părinți și copii.

"Un alt motiv este faptul că adolescenții își doresc poate mai multă libertate, spre exemplu, au o relație amoroasă timpurie în viziunea părinților, care nu este acceptată de către ei sau au dorința de a pleca la distracții până la ore mai târziii, fapt care la fel nu este acceptat de către adulți. Neînțelegerea dintre părinți și copii creează aceste situații când copiii aleg să plece fără permisiune și o dată plecați apare frica de a reveni la domiciliu pentru a nu fi certați", a menționat Veronica Ivanov.

În acest context, oamenii legii recomandă părinților să urmărească comportamentul copilului, să comunice zilnic despre situația școlară, să acorde timp pentru a discuta cu copilul despre cum își petrece timpul liber, cu cine și ce anturaj are. Dacă situație devine complicată, atunci trebuie să se apeleze la un specialist, psiholog sau poliție.

"În rutina de zi cu zi, părinții se concentrează mai mult pe asigurarea materială a copiilor și nu atrag atenția că în ultima perioadă copii au devenit mai sensibili, mai vulnerabili și au nevoie de mai multă atenție din partea celor maturi. Rezervați-vă în fiecare zi măcar cât de puțin timp pentru a discuta cu copilul, analizați problemele cu care se confruntă și explicați-le că orice situație poate fi soluționată în comun și să nu încerce să găsească soluția în altă parte", a relatat Veronica Ivanov.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmărește-ne pe rețeaua de socializare Sputnik Moldova pe OK.

Tematic

Drama copiilor abandonați de către părinți
Important! Motivul pentru care unii adolescenți fug de acasă
De ce fug copiii de acasă?
Tagurile:
comunicare, părinți, statistică, copii, abandon


Știrile Zilei