13:42 20 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.72
Sergiu Sanduleac
© Sputnik / Osmatesco

Copilul a devenit apatic și taciturn? Mergeți urgent la școală

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
341 0 0

Psihologul Sergiu Sanduleac a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre efectele neglijenței din instituțiile de învățământ asupra comportamentului copiilor.

Neglijarea este frecvent întâlnită în instituțiile de învățământ din țara noastră, atenționează psihologii. Deși pedagogii sunt instruiți cum să prevină acest fenomen, copiii continuă să fie ignorați în instituțiile de învățământ. Cel mai grav este că unele cadre didactice nu recunosc existența acestei probleme și nici nu observă suferințele copiilor. Despre efectele negative ale neglijenței a vorbit psihologul Sergiu Sanduleac, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.

Neglijarea este o formă de violență care afectează copilul pentru tot restul vieții. Un copil neglijat riscă să piardă încrederea în sine și să se izoleze de societate.

”Cel mai mult va avea de suferit copilul extrovert. Lui îi place să fie în centrul atenției și va suferi enorm când nu va primi atenția necesară. În general, un copil neglijat poate deveni retras, apatic, riscă să piardă încrederea în sine. Nu va căuta soluții, va crede ca nu poate și nu va aspira la mai mult. Pe termen  de lungă durată, dacă pedagogii sau părinții nu intervin, copilul ar putea deveni depresiv”.

Pedagogii și părinții trebuie să coopereze pentru a preveni neglijarea și pentru a cultiva încrederea copiilor în forțele proprii. O soluție ar fi implicarea acestora în diverse activități extrașcolare.

”Alternative sunt multe: implicarea în activități sociale, practicarea sportului, dansului, studierea picturii. Copilul neglijat trebuie integrat într-un anturaj prielnic, care să-i ofere posibilități de socializare. Cu cât mai mult un copil socializează, cu atât mai mult are încredere în forțele proprii”.

Mai multe detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Tematic

Atenție părinți! Traficanții de droguri ”vânează” copii. Iată cum îi ademenesc
Părintele Octavian Moșin: Educația religioasă a copiilor începe acasă


Știrile Zilei