06:35 20 Mai 2019
În direct
  • EUR20.03
  • USD17.94
  • RUB0.28
  • RON4.21
  • UAH0.68
Mariana Ianachevici
© Sputnik / Osmatesco

Cine sunt copiii care vagabondează astăzi, pe străzile Chișinăului și din ce familii vin

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
170 0 0

Situație mult mai critică comparativ cu anii ’90. Prin ce se deosebesc copiii care vagabondează astăzi, prin Chișinău de cei care alegeau să trăiască în stradă acum 25 de ani.

Copiii care aleg, astăzi, să trăiască în stradă diferă mult de minorii străzii de acum 20 de ani, spun specialiștii. Potrivit directorului executiv al Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE-COPIII”, Mariana Ianachevici, primul val al copiilor străzii a avut loc în anii ’90 și coincide cu perioada în care multe familii au ajuns în criză, în urma închiderii fabricilor și uzinelor.

"În anii 90, copiii care ajungeau în stradă veneau din familii obișnuite. Majoritatea erau din Chișinău, aveau o viață obișnuită, doar că, odată cu închiderea întreprinderilor, familiile lor au intrat în criză și sărăcie. Maturii nu au mai avut salarii, nu aveau cu ce să-și întrețină copiii. Părinții erau într-o stare psiho-socială gravă deoarece, în acea perioadă, adulții nu-și imaginau că ar putea ajunge fără un loc de muncă sau fără salariu”, a declarat directorul executiv al Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE-COPIII”, Mariana Ianachevici, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Lipsa locurilor de muncă și sărăcia i-a determinat pe mulți dintre maturii anilor ’90 să consume alcool.

 „Acești adulți erau total pierduți, deoarece ei nu știau să facă altceva. Mulți dintre ei au ajuns să consume alcool, iar acest viciu a alimentat violenței în familie. Respectiv, următoare generație de copii ai străzii a fost scoasă în stradă de violența în familie”, adaugă Mariana Ianachevici.

Și fenomenul a continuat. Au urmat anii 2000 când unii moldoveni au ales calea străinătății.

„După care a urmat perioada în care unele familii au început să se despartă pe fundalul plecărilor peste hotare. Aceste divorțuri și plecări au generat o altă generație de copii ai străzii”, adaugă directorul executiv al Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE-COPIII”, Mariana Ianachevici, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Astăzi, avem o altă generație de copii ai străzii - o generație care se confruntă cu probleme mult mai grave

„Astăzi, ajung în stradă copiii a căror părinți sunt neglijenți, a căror părinți consumă mult alcool. Unii vin din familii în care se trăiește în concubinaj, se perindă mulți parteneri”, adaugă Mariana Ianachevici.

Mai grav. O mare parte dintre copiii care ajung, astăzi, în stradă nu cunosc nici să citească, nici să scrie.

„Marea majoritate a copiilor care ajungeau în stradă, în anii ’90, era cu școală. Ei chiar dacă ajungeau în stradă, aveau câțiva ani în care au mers regulat la școală, aveau o anumită bază. Acum, noi avem copii care nu au frecventat școala niciodată sau au fost doar câteva zile la școală. Acești copii nici nu cunosc alfabetul”, adaugă Mariana Ianachevici.

De menționat este că, pe 15 februarie, în Chișinău, a fost deschis un centru de zi pentru copiii străzii. Acolo copii pot să vină să-și facă de mâncare, să-și spele hainele, să practice sportul sau să beneficieze de servicii socio-educative. Noua structură a costat bugetul municipal un milion și 200 de mii de lei și se va afla în subordinea Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului. În primele zile de la deschiderea noului Centru, de serviciile acestuia au beneficiat patru copii ai străzii.

Autor: Silvia ZavadovschiReguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei