04:54 24 Mai 2019
În direct
  • EUR20.08
  • USD18.03
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
Igor Volnițchi
© Sputnik / Miroslav Rotari

Ce trebuie să facă angajații care sunt obligați să participe la întruniri electorale

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
166 0 0

Te-a impus șeful să participi la întruniri electorale? Iată cum trebuie să procedezi pentru ca să nu-ți pierzi locul de muncă.

Au mai rămas zile numărate până când moldovenii vor merge la urne pentru a-i vota pe cei care ne vor conduce țara în următorii patru ani. Ca și în timpul campaniilor electorale de la scrutinele anterioare, și în acest an, în presă au ajuns scrisori prin care unii angajați ai instituțiilor de stat s-au plâns că au fost impuși de șefii lor să participe la întruniri cu anumiți concurenți electorali.

Reprezentanții Promo-LEX spun că astfel de întâlniri sunt ilegale indiferent dacă sunt organizate în timpul orelor de muncă sau nu. Și asta pentru că concurentul respectiv profită de resursele administrative.

Jurnalistul și analistul politic Igor Volnițchi spune că aceste întruniri pe care le organizează sunt total neproductive pentru concurenții electorali. Și asta, deoarece, în astfel de situații demnitatea angajaților este călcată în picioare, lucru ce nu poate fi trecut cu vederea.

”De regulă, astfel de întruniri provoacă repulsie. Provoacă un sentiment de protest profund, deoarece fiecare om, indiferent că lucrează la stat sau în sectorul privat, el are și o demnitate personală. Iar în astfel de situații se atentează la demnitatea omului”, a declarant Igor Volnițchi în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Așa se face că mulți dintre cei care au fost impuși de șefii lor să participe la întruniri electorale, ajung să-și dea votul pentru oricare alt concurent electoral, dar nu celui care i-a călcat demnitatea în picioare, manifestându-și astfel nemulțumirea.

”Marea majoritate a celor care sunt nemulțumiți de faptul că le este călcată în picioare demnitatea, prin faptul că sunt impuși să asculte povești electorale, își manifestă protestul în ziua alegerilor. Aceștia, fie nu participă la vot, fie votează cu totul pentru altcineva, dar șeful lor va raporta că de la el de la întreprindere vor fi minim 300 de voturi”, adaugă Igor Volnițchi.

Respectiv, toți cei care sunt impuși să participe la întruniri electorale, indiferent că muncesc la stat sau în mediul privat, pentru a nu-și risca locul de muncă, sunt îndemnați să meargă la aceste întruniri fără a-și arăta nemulțumirea, dar nu trebuie să uite că decizia privind votul lor, le aparține.

Amintim că, pe 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare. În acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza sistemului electoral mixt. Ceea ce înseamnă că 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51, în circumscripţii uninominale.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

Alegeri parlamentare: Unde pot vota moldovenii din Rusia - adresele secțiilor de votare
Ion Jigău: Haos total în campania electorală
Cine sunt observatorii care vor monitoriza desfășurarea alegerilor parlamentare în Moldova
Tagurile:
electorale, obligati, ce trebuie sa facem


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei