01:47 26 Aprilie 2019
În direct
  • EUR19.92
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.19
  • UAH0.67
Liliana Chisari
© Sputnik / Miroslav Rotari

Soțul sau soția evită sexul? Iată care este motivul

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
566 0 0

Multe cupluri se ceartă sau se despart din cauza tabuurilor, afirmă psihologii. Vorbim despre subiecte pe care soții evită să le discute din cauza rușinii sau temerilor. Iar ei se tem, cel mai des, să vorbească despre trăirile din timpul relațiilor intime. Psihologul Liliana Chisari a explicat, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, cum pot fi învinse tabuurile într-un cuplu.

Tabuurile au la bază necunoașterea, preconcepțiile sau amintiri neplăcute din trecut. Oricare ar fi însă cauzele, acestea afectează înțelegerea și armonia în familie. Ca urmare, soții trebuie să manifeste deschidere reciprocă și să discute orice subiect care le provoacă neplăcere sau insatisfacție.

”Cele mai grave cauze sunt experiențele anterioare care vizează violul, hărțuirea sexuală sau o atitudine brutală a unui fost partener. Persoana care a trăit astfel de momente are temeri și frustrări. Crede că aceste experiențe urâte pot să se repete. Ca urmare, apare disonanță sexuală în relațiile intime. Celălalt partener simte acest lucru și nu înțelege ce se întâmplă. Frica de a discuta aceste trăiri generează grave probleme în relație. Soții ajung să se distanțeze unul de celălalt”.

Soții trebuie să-și învingă rușinea și să discute deschis despre sentimentele plăcute și neplăcute din timpul intimității. Insatisfacția sexuală a unui partener nu trebuie să fie motiv de supărare sau de refugiu în brațele altei persoane. Este important de a depista cauzele acestei stări și de a le înlătura.

”Dacă soții au încredere deplină unul în celălalt, așa cum este firesc, atunci ar fi bine să vorbească despre momentele traumatizante din trecut. Ar trebui să fie sinceri și să spună că simt regrete și repulsie, că se simt rău, că au nevoie de timp sau că simt durere în timpul intimității”.

Mărturisirile despre experiențele traumatizante trebuie încurajate în cuplu. Încurajarea consolidează încrederea între soți și îmbunătățește viața sexuală.

”Este important de a manifesta empatie față de partenerul care vorbește despre trăirile neplăcute. Nu trebuie să punem întrebări sau să comentăm. Sunt suficiente îmbrățișările și încurajările, cum ar fi – te înțeleg că îți este greu, voi fi mereu alături de tine, îmi pasă de tine etc. ”.

Mai multe detalii pe acest subiect aflați din interviul realizat cu psihologul  Liliana Chisari.

Autor: Maria Dimineț

Tematic

Apogeul sexualităţii la femei - oamenii de ştiinţă au calculat când se manifestă


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei