08:13 28 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.03
 • USD17.36
 • RUB0.23
 • RON4.31
 • UAH0.62

Un reportaj despre Moldova a câștigat premiul național "Trandafirul de Aur" în Italia

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje (23)
52310

Luigi Savoia, stabilit de șapte ani în Moldova, promovează țara noastră în Italia. El este autorul primului proiect moldo-italian "Moldova în Progres" grație căruia tot mai mulți italieni descoperă țara noastră.

Un reportaj despre Moldova a câștigat premiul național "Trandafirul de Aur" în Italia

Primul proiect moldo-italian "Moldova în Progres" este un proiect care promovează imaginea Republicii Moldova în Italia și abordează subiectele economice, sociale, culturale, prezintă locurile turistice din Moldova.

Pe parcursul ultimilor ani, autorul proiectului "Moldova în Progres", Luigi Savoia, a colaborat cu o televiziune din Sudul Italiei. În scurt timp aceștia au realizat mai multe materiale video în care au prezentat potențialul Republicii Moldova în diverse domenii: economic, social, cultural și religios.

Astfel, televiziunea a reușit să creeze 10 episoade despre Moldova, care au fost difuzate timp de patru luni la televiziunea din Italia. Unul dintre episoade prezintă sistemul de învățământ din țara noastră și în special studierea limbilor străine în instituțiile din Moldova. În 2018, acest episod a câștigat premiul național "Trandafirul de Aur" la Roma, Italia. Emisiunea a înregistrat circa 3 milioane și jumătate de vizualizări.

Totodată, Luigi Savoia împreună cu un jurnalist care lucrează la cel mai mare portal informațional pentru școală din Italia au mers la trei instituții de învățământ din Moldova: la Tohatin, Puhoi și la Liceul Teoretic "Dante Alighieri" din Chișinău. Curiozitatea anume pentru sistemul de învățământ din țara noastră se explică prin faptul că multe familii de moldoveni se stabilesc cu traiul în Italia, iar copiii trebuie să se adapteze la un nou sistem de învățământ. Mai mult decât atât, jurnalistul a scris și un material despre Republica Moldova, care a fost publicat într-o revistă ce are foarte mulți abonați și peste un milion jumătate de cititori pe an.

"Acum câțiva ani, când vorbeai despre Moldova, italienii nici nu știau unde se află și ce reprezintă această țară. Grație mai multor acțiuni din cadrul proiectului "Moldova în Progres" am creat un interes față de cultură, tradiție și turism, dar și am adus în dezbatere publică învățământul din Moldova", a subliniat Luigi Savoia, autorul proiectului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Тема:
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje (23)

Tematic

Important pentru moldovenii din Italia – Cum înscrieți copilul la grădiniță
Noi metode de învățământ - Iată cum îți poți lua diploma de BAC fără să mergi la școală
Tot mai puțini studenți în instituțiile de învățământ superior din țară: Ce spun experții
Tagurile:
Italia, învățământ, premiu

Știrile Zilei

 • Deszăpezirea și circulația transportului public

  Serviciul Infotrafic al Inspectoratului Național de Securitate Publică atenționează că pe întreg teritoriul țării se circulă în condiții de iarnă, însă drumuri blocate la această oră nu sunt.

  28
 • Parlamentul

  Comentatorul Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik că nu este clar cum se vor comporta până la urmă partidele parlamentare în momentul în care vor trebui să voteze un nou guvern. Ciurea a pus la îndoială dorința deputaților de a provoca anticipate.

  161
 • Coronavirus

  Un studiu realizat în aprilie 2020 într-un spital universitar din Madrid, prezentat pe 26 ianuarie cirent, indică noi simptome la unii pacienți infectaţi cu coronavirus, aceasta fiind „o descoperire care poate ajuta în diagnostic”, potrivit unuia dintre autori.

  87