07:51 24 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Pavel Midrigan
© Sputnik / Osmatesco

Nici banii nu-i ajută! Ce le lipsește actualilor lideri politici de la Chișinău

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
23001

Politologul Pavel Midrigan spune de ce nici unul dintre concurenții electorali nu a obținut 50 la sută din sufragii la scrutinul parlamentar din 24 februarie.

Rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie nu ar trebui să-i debusoleze pe politicienii de la Chișinău, deoarece acestea reflectă incapacitatea lor de a fi lideri naționali. Cel puțin asta spune conferențiarul Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Pavel Midrigan.

Potrivit lui, chiar dacă unii politicieni de la noi vor să schimbe lucrurile în Republica Moldova, ei nu vor reuși să obțină simpatia majorității populației și să fie lideri naționali, dacă nu vor învăța să comunice cu toate categoriile de cetățeni.

„Politicienii de astăzi nu prea au capacitatea de a comunica. Unii stau cam greu cu discursul, iar alții au probleme de exprimare cu cetățenii simpli. Au discurs bun, dar nu pot explica pe înțelesul oamenilor”, spune Midrigan.

Mai mult, politicienii de astăzi nu au carismă, fapt pentru care nici nu pot cuceri inimile majorității. Cert este că Republica Moldova a avut politicieni carismatici, iar istoria confirmă acest lucru.  

„Noi am avut lideri carismatici, precum dl. Vladimir Voronin. Totodată, el avea această abilitate de a comunica cu toate categoriile de cetățeni. De exemplu, dacă mergea în sat, vorbea țărănește, pe înțelesul oamenilor, iar dacă vorbea cu profesorii sau medicii, știa cum să vorbească și cu această categorie de populație, iar dacă mergea la Academia de Știință, știa cum să vorbească și cu aceștia”, a conchis Pavel Midrigan.

Și, desigur, incapacitatea de a comunica și lipsa carismei nu sunt singurele minusuri ale politicienilor de astăzi.

„Cu părere de rău, unii politicieni au păcate din trecut, care li se reproșează și la care ei nu știu cum să răspundă. Acesta este un alt impediment pentru a ajunge un lider veritabil, un lider național”, subliniază Pavel Midrigan.

Amintim că în urma scrutinului parlamentar din 24 februarie niciun concurent electoral nu a obținut majoritate. PSRM a obținut 31,15% din voturi, Blocul ACUM – 26,84, PDM – 23,62%, iar Partidul „Șor” – 8,32 la sută din voturi. Astfel, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, Blocul ACUM – 26 de mandate, iar Partidul „Șor” – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidați independenți.

Autor: Silvia Zavadovschi

Tematic

Cât de grave au fost încălcări comise la alegeri: Opinia observatorului CEC a Rusiei
Bucureștiul sugerează Chișinăului ce coaliție să creeze în Parlament după alegeri
Cine va fi viitorul premier și de ce la Nisporeni vor fi organizate alegeri noi
Imediat după alegeri, au venit facturile la gaz. Iată care este surpriza


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei