14:22 21 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.69
Alexandru Cuznețov
© Sputnik / Miroslav Rotari

Cuznețov: Vezi câți ani s-ar putea afla în funcție actualui Guvern

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
394 0 0

Expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov consideră că, în cazul în care Moldova ar intra într-o criză politica sau dacă în Parlament nu se va reuși crearea unei majorități parlamentare, actualul Guvern ar putea să-și exercite funcțiile câțiva ani.

Expertul a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre situațiile juridice pe care am putea să le avem, în cazuri excepționale de blocaj instituțional.

"Ce sa va întâmpla cu  Guvernul care va fi în demisie după prima ședință a Parlamentului? El va funcționa atâta timp cât noul Guvern nu va depune jurămâtul. În eventualitaea în care Curtea Constituțională se va pronunța pe aspectul competențelor Guverului de a emite acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare, acest Guvern ar putea activa ani de zile", a declarat expertul Alexandru Cuznețov.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită interpretarea oficială a unor articolelor legate de elucidarea sensului exact al unor prevederi constituționale ce țin de competențele Guvernului în caz de generare a unei profunde crize politice, fie dizolvarea Parlamentului sau blocarea totală a activității legislative a acestuia, fie din alte considerente obiective, inclusiv generate de stări de urgență, război, asediu sau alte situații excepționale care provoacă vid de putere.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

E posibil un vid de putere în Moldova după alegeri? Curtea Constituțională dă răspunsul
PD are în vedere mai multe scenarii după alegeri, inclusiv un scrutin anticipat
Tagurile:
guvern, validarea mandatului


Știrile Zilei