03:38 22 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.72
Luminița Suveică
© Sputnik / Miroslav Rotari

Cum luptăm împotriva imunității scăzute a organismului și virozelor de primăvară

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
51220

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că la începutul primăverii, când imunitatea este scăzută, este foarte important să consumăm cât mai multe fructe, legume, diverse ceaiuri din ierburi, dar și cât mai multă apă.

Perioada tranzitorie dintre iarnă și primăvară aduce cu sine, pe lângă fluctuațiile de temperatură, o serie de viruși care atacă sistemul imunitar. Aceasta este perioada în care răcelile și gripele își fac apariția și ne dau mari bătăi de cap.

Luminița Suveică a precizat că virozele sunt boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai răspândite sunt virozele respiratorii.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. E de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat Suveică.

Totodată, trebuie neapărat să vă adresați la medicul de familie, care vă va prescrie tratamentul necesar la apariția primelor simptome ale răcelii. Situația este și mai gravă în cazul contractării gripei, care se manifestă prin temperatura 39-40, frisoane și dureri musculare.

"Dacă de la început totul se tratează la timp, atunci puteți evita complicațiile. Dacă nici gripa nu este tratată, atunci apare pneumonia post gripală, care decurge destul de complicat și de multe ori provoacă chiar decesul persoanelor tinere și chiar a copiilor", a explicat doctorul în medicină.

Luminița Suveică a mai adăugat că vaccinarea reprezintă o metodă sigură și eficientă de a proteja organismul împotriva virozei și gripei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Moldova a atins pragul epidemic de îmbolnăvire prin gripă. Nouă decese în sezon
Doar în ultima săptămână, șapte persoane au murit fiind confirmate cu gripă
Știrile nopții - Un tânăr a căzut de la înălțime, noi decese cauzate de gripă
Spitalele din Chișinău, luate cu asalt. 321 de copii au fost internați
Tagurile:
imunitate, primăvară, viroze


Știrile Zilei