20:22 24 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.19
  • USD17.45
  • RUB0.24
  • RON4.35
  • UAH0.62

Cum trebuie să procedați dacă ați procurat un produs și constatați că are un defect

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
63530

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", inspectorul la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Nicolae Olărașu, a explicat cum trebuie să vă apărați drepturile de consumator și cum trebuie să acționați corect la depistarea deficiențelor produselor sau serviciilor procurate.

Cum trebuie să procedați dacă ați procurat un produs și constatați că are un defect

Potrivit lui Nicolae Olărașu, consumatorul are dreptul pentru produsele de folosință îndelungată la un termen de garanție legală de minim 2 ani.

În acest termen, la depistarea deficiențelor produselor sau serviciilor procurate, consumatorul trebuie să depună o reclamație în formă scrisă referitor la produsele sau serviciile necorespunzătoare pentru remedierea, înlocuirea gratuită sau obținerea contravalorii lor în perioada lor de garanție sau a termenului de valabilitate. Odată cu depunerea reclamației consumatorul trebuie să prezinte copia bonului de casă sau oricare alt document care confirmă efectuarea cumpărăturii respective. La rândul său, agentul economic dispune de 14 zile calendaristice pentru a satisface revendicările consumatorului.

Nicolae Olărașu a subliniat că de multe ori atunci când consumatorul vine cu solicitarea de a-i înlocui produsul defectat cu altul nou, agenții economici preiau produsul pentru remedierea deficienților prin reparație și nu prin înlocuirea acestuia. La rândul său, agentul economic ar putea să refuze solicitarea consumatorului doar că este obligat să suporte toate cheltuielile privind demonstrarea printr-o expertiză tehnico-științifică independentă că anume consumatorul este vinovat de producerea neconformității.

Inspectorul APC a precizat că unii agenți economici încearcă se dezinformeze consumatorul asupra drepturilor sale. În Moldova, cel mai des se încalcă drepturile consumatorilor la servicii de calitate și cele privind calitatea produselor. 

Zilnic, la Agenția pentru Protecția Consumatorilor, sunt înregistrate circa 30-60 de apeluri. În anul 2017 au fost înregistrate peste 12.000 de apeluri, iar în 2018 peste 9.000 de  apeluri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

 

Tematic

Drepturi modificate pentru consumatori: Va fi mai greu să returnezi un produs
Tagurile:
defect, drepturi, consumatori, produs

Știrile Zilei