22:07 20 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Viorel Miron și Vladimir Ursu
© Sputnik / Osmatesco

Află când Republica Moldova va avea autostradă?

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
38410

Mai multe organizații neguvernamentale din Republica Moldova, printre care Asociația de Dezvoltare a Turismului și cea de Renaștere Rurală, au venit cu o serie de inițiative civice pentru a-i determina pe guvernanți, dar și instituțiile europene să inițieze construcția unei autostrăzi. Coridorul rutier TEN-T care ar lega șoseaua Ungheni-Chișinău-Odesa de o eventuală autostradă Iași-Oradea este una din priorități. Planurile deocamdată sunt doar la nivel de discuții.

Președinte ADTM, Viorel Miron, și conducătorul asociației Renaștere Rurală, Vladimir Ursu, care recent au fost într-o vizită la Strasbourg și au discutat cu mai mulți parlamentari europeni despre crearea unui grup de lucru pentru a face primii pași pentru construcția unei autostrăzi, susțin că proiectul este cât se poate de realist. La moment nu se cunosc termenii sau data lansării unui asemenea proiect pe motiv că, mai întâi de toate, urmează a fi elaborat un studiu de fezabilitate. Documentul ar stabili, în primul rând, traseul, costurile, terenurile care trebuiesc achiziționate sau expropriate.

"Avantajele unei autostrăzi sunt colosale. Un asemenea proiect ar impulsiona dezvoltarea mai multor domenii economice, printre care turismul, serviciile de mentenanță și deservire auto, construcția mai multor depozite. O autostradă ar servi ca o trambulină pentru progres", a menționat Viorel Miron. 

Una din marele dileme rămâne dacă autoritățile participante la un asemenea proiect, printre care România, Ucraina, Republica Moldova, vor reuși să-și sincronizeze acțiunile sau fiecare în parte vor dezvolta un asemenea proiect ca pe viitor să se interconecteze. 

"Accesul la portul Odesa este important pentru marii transportatori, dar și companii care vor să dezvolte anumite filiale în regiune. Trebuie să fim optimiști și să credem în acest proiect. Este o inițiativă care pornește de jos în sus. Societatea civilă trebuie să fie cea care să convingă nu doar persoanele juridice dar și autoritățile că o autostradă poate schimba radical cursul dezvoltării unei țări. Avem asemenea exemple în istorie și ele pot fi repetate în cazul Republicii Moldova", a conchis Vladimir Ursu, președinte AORR. 

Mai multe detalii despre ce presupune proiectul TEN-T, află în materialul audio.Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei