04:31 10 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.27
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.03
  • UAH0.73
Ion Șalaru
© Sputnik / Osmatesco

Cât de sănătos este să consumi apă de la robinet: Iată explicația specialiștilor

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
49920

Ce trebuie să cunoască moldovenii care consumă apă de la robinet.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în sănătate publică și autorul proiectului de lege privind calitatea apei potabile, Ion Șalaru, a declarat că apa de la robinet poate fi consumată, iar calitatea acesteia nu are un impact negativ asupra sănătății omului.

Astfel, Ion Șalaru s-a referit la sursele de apă subterane din municipiul Chișinău. Potrivit expertului, sondajele arată că apa consumată de la robinet de către locuitorii Capitalei conține o concentrație mai mare de hidrogen sulfurat sau amoniu. Acest lucru înseamnă că, de fapt, nu există riscuri pentru sănătate.

"Amoniu sau hidrogenul sulfurat din apă practic nu implică nici un fel de riscuri pentru sănătate. Problema este că acestea dau un miros respingător apei și neplăcut. Din acest motiv oamenii nu doresc să o consume. Principalul disconfort pe care eu îl consider ar fi uneori mirosul mai pronunțat de clor. Însă nici acesta nu ne afectează sănătatea, iar apa din robinet poate fi consumată fără teamă. Totodată, apa poate fi pusă într-un vas de sticlă, iar mirosul se va evapora", a precizat expertul.

Totuși, Ion Șalaru a menționat că sursele subterane sunt esențiale doar în anumite suburbii și nu sunt de bază în municipiul Chișinău. În oraș, apa pe care o consumăm de la robinet provine în mare parte din râul Nistru. Chiar și așa, expertul a dat asigurări că apa de la robinet pe care o consumă chișinăuienii nu prezintă nici un pericol pentru sănătate.

"Stația de tratare din râul Nistru a fost modernizată în ultimii ani. A fost schimbat materialul filtrant, a fost modificată tehnologia de dezinfecție a apei prin utilizarea unor dezinfectanți noi cum ar fi hipocloritul de sodiu. Apa de la robinet este sigură din toate punctele de vedere. Nici un fel de riscuri nu sunt dacă consumați apa de la robinet în Chișinău", a punctat Ion Șalaru.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Conducerea „Apă-Canal” îndeamnă chișinăuienii să bea apă de la robinet
RM printre țările unde apa potabilă este insuficientă
Prețurile la apa potabilă au fost analizate de deputații de la Chișinău
Tagurile:
apă de la robinet, robinet, apa


Știrile Zilei