22:03 20 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Valeriu Ghilețchi
© Sputnik / Miroslav Rotari

Ghilețchi, despre efectele alegerilor europarlamentare asupra vieții politice din Moldova

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
Integrarea europeană: ieri, azi, mâine (32)
288 0 0

Fostul vicepreședinte al Parlamentului Valeriu Ghilețchi a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre viitoarele alegeri în Parlamentul European și despre influența pe care o va avea forul continental asupra politicii din Moldova.

Valeriu Ghilețichi a declarat că Uniunea Europeană trece printr-o perioadă turbulentă din punct de vedere politic. Sondajele arată că numărul adepților curentului eurosceptic este în creștere. Aceasta ar însemna că în viitorul Parlament, popularii europeni și social-democrații ar putea să nu mai dețină o majoritate.

Fostul deputat mai spune că nu putem exclude și un blocaj în forul legislativ european în a constitui o majoritate, doar că acolo există mai multă experiență și maturitate politică.

”Cert este că grupul PPE nu va mai avea ponderea politică pe care o la ora actuală și aceste procese vor avea repercursiuni și asupra vieții politice din Moldova, unde partidele sunt puternic conectate la marile familii politice europene. Creșterea curentului eurosceptic are și o parte bună, a declarat Ghilețchi. El se datorează greșelilor pe care le comite conducerea UE, dar și Parlamentul European în raport cu anumite state. Această abordare a Bruxelului de a se plasa deasupra  parlamentelor naționale, modul de a dirija lucrurile, stârnește reacții adverse în unele state membre cum ar fi România, Cehia sau Polonia. Când prea mult reduci din suveranitatea națională, apare o anumită reticență și atunci există o nemulțumire. Prin urmare, este nevoie de revizuirea unor politici  din partea instituțiilor UE, pentru a regândi și modalitatea de funcționarea a însuși instituțiilor europene”, a declarat Valeriu Ghilețchi.     

În perioada 23-26 mai 2019, europenii vor vota noua componență a Parlamentului European. În urma votului vor fi aleși 705 eurodeputați care vor reprezenta forul continental până în anul 2024.

Autor:Eduard Maciac

Тема:
Integrarea europeană: ieri, azi, mâine (32)

Tematic

Ghilețchi: unii deputați vor avea imunitate în alte țări, dar nu în propria țară
Tagurile:
curent, eurosceptic, Euroscepticism, Moldova, Ghileţchi, alegeri, Parlamentul European


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei