16:00 04 Decembrie 2020
În direct
  • EUR20.96
  • USD17.28
  • RUB0.23
  • RON4.30
  • UAH0.61

Psiholog: Cum învățăm să luăm decizii înțelepte și mature

Podcasturi
Sa primesc un link scurt
287230

Auzim deseori că deciziile luate de noi sau de cei apropiați nu sunt "destul de mature". Ce înseamnă de fapt "maturitate în luarea deciziilor" ne-a explicat psihologul și psihoterapeutul Cezara Dilevschi.

Psiholog: Cum învățăm să luăm decizii înțelepte și mature

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul și psihoterapeutul Cezara Dilevschi a menționat că întâlnim adesea persoane de 30-40 de ani, care din punctul nostru de vedere nu iau decizii mature. În același timp, sunt tineri de 20 de ani ale căror hotărâri ni se pare rațională.

În context, Cezara Dilevschi a enumerat factorii care influențează procesul decizional al unei persoane.

"Fiecare dintre noi are niște gânduri și niște raționamente în baza cărora se naște o decizie. În acest caz, este mai corect să vorbim despre gânduri raționale care ne dau niște decizii raționale și mature și, respectiv, gânduri iraționale, care influențează luarea unor decizii raționale și imature. Astfel, în spatele deciziei întotdeauna va sta prelucrarea informațională și gândurile care se revarsă mai apoi în comportamente și modul de a gândi: rațional și irațional. Din acest motiv, este greu să dam o apreciere pentru că în viziunea unora o decizie poate fi rațională, pe când alte persoane o pot considera irațională", a precizat Dilevschi.

Totodată, psihologul a stabilit și câteva caracteristici ale personalității mature și principiile care o ghidează în luarea deciziilor înțelepte.

În primul rând, deciziile persoanei mature se bazează pe rațiune, nu pe emoții. Evident că aceste decizii raționale depind de vârsta persoanei, inteligența intelectuală și emoțională, precum și experiența pe care o capătă din activitățile zilnice și cărțile pe care le citește.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Tematic

Copilul manifestă comportament violent la o vârstă fragedă? Vezi explicația psihologului
Frica și anxietatea: cum facem diferența dintre ele și cum le putem trata
Tagurile:
personalitate, decizii, psiholog

Știrile Zilei